Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΟΗΕ
Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Την τροποποίηση του Συντάγματος έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η παράταση της θητείας του Προέδρου Εμίλ Λαχούντ για μια ακόμη τριετία, ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, το 128μελές λιβανικό Κοινοβούλιο. Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου, πίσω από τις φράσεις «περί σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και ανάγκης αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων που βρίσκονται ακόμη στο έδαφός του», η Βηρυτός καλούνταν να απορρίψει την προοπτική παράτασης της θητείας του Λαχούντ.

Τη συνταγματική τροποποίηση παρουσίασε ο πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος, αρχικώς, ήταν ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Λαχούντ. Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι «η όλη περιοχή βρίσκεται σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης λόγω της κατάστασης στο Ιράκ και στο Παλαιστινιακό και κατά συνέπεια είναι χρήσιμο ο Εμίλ Λαχούντ να συνεχίσει να κρατά τα ηνία της χώρας». Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα που απαγορεύει σε έναν Πρόεδρο να διεκδικήσει επανεκλογή μετά την 6χρονη θητεία του.

Ο Λαχούντ θεωρείται πολύ «φιλικά προσκείμενος» στη Συρία, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες, αν και όχι ο μοναδικός, που επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Διατηρεί στο νότιο Λίβανο, στην κοιλάδα Μπεκάα, περίπου 17.000 στρατιώτες. Τόσο ο Λαχούντ, όπως και πολλοί άλλοι Λιβανέζοι πολιτικοί, απαντούν στις επικρίσεις, εντός και εκτός, ότι «οι σχέσεις με τη Συρία είναι αμοιβαίου συμφέροντος και η παραμονή του στρατού της στο λιβανικό έδαφος είναι σταθεροποιητικός παράγοντας». Συμπληρώνουν, επίσης, ότι «εφόσον η πλειοψηφία των Λιβανέζων, που εξέλεξε το συγκεκριμένο Κοινοβούλιο, επιλέγει αυτήν την πολιτική, κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας».

Διαφορετική άποψη επιδίωξε να διατυπώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ κατατέθηκε ψήφισμα το οποίο ζητά «σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων», χωρίς, όμως, μετά από παρέμβαση της Γαλλίας να αναφέρεται ρητώς η Συρία ή να συμπεριλαμβάνονται προειδοποιήσεις περί «λήψης μέτρων κατά του Λιβάνου». Το ψήφισμα υποστήριξαν 9 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας) ενώ άλλες 6 απείχαν. Τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος χαρακτήρισαν «εκτός τόπου και χρόνου» αλλά και ως «χαρτί δίχως αντίκρισμα» την απόφαση του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ