Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EUROPOL
Μοχλός περιστολής λαϊκών ελευθεριών

Ηλεκτρονικός ...χαφιές
Ηλεκτρονικός ...χαφιές
Χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής που συγκροτούνται σε επίπεδο ΕΕ. Φυσικά, όλα γίνονται στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ωστόσο σηματοδοτούν τη στροφή του ευρωμορφώματος σε ακόμα αντιδραστικότερη κατεύθυνση.

Αξιοποιώντας στο έπακρο το δολοφονικό χτύπημα στη Μαδρίτη, οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών ακολουθούν το δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001. Δένουν χειροπόδαρα τους λαούς, βάζοντας στο «γύψο» δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα. Το «αντιτρομοκρατικό πακέτο» της ΕΕ πάει χέρι χέρι με το «αντικοινωνικό πακέτο» των αποφάσεων της Λισαβόνας.

Στην πραγματικότητα όσοι σηκώνουν κεφάλι ή πάνε «κόντρα στο ρεύμα» και αμφισβητούν τη «νέα τάξη», μπαίνουν υπό στενή παρακολούθηση και επιτήρηση, αφού, σύμφωνα με τον ισχύοντα ορισμό της τρομοκρατίας, κάθε ενέργεια που μπορεί να υπονομεύει τις υπάρχουσες «κοινωνικοπολιτικές δομές», μπορεί και να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική.

Τι περιλαμβάνεται στο «αντιτρομοκρατικό πακέτο»: Νέοι ευρω-τρομονόμοι. Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Δημιουργία κοινών ομάδων έρευνας από τις αρχές ασφαλείας. Παρακολούθηση των πάσης φύσεως επικοινωνιών, από τα τηλέφωνα μέχρι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ευρωφακέλωμα με μηχανισμούς όπως το ευρωπαϊκό μητρώο και η «βάση δεδομένων» με εγκληματολογικό - όπως λένε - υλικό. Ανταλλαγή από υπηρεσία σε υπηρεσία προσωπικών πληροφοριών υπηκόων ΕΕ και άλλων, όπως το DNA ή τα δακτυλικά αποτυπώματα κλπ.

Κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των προαναφερομένων θα παίξει η διαβόητη Europol. Ηδη οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν τις «αντιτρομοκρατικές ικανότητές» της, διασφαλίζοντας ότι οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών - μελών θα της παρέχουν κάθε πληροφορία «αμέσως μόλις αυτή περιέλθει στην κατοχή τους». Επίσης η Europol εφοδιάζεται με ξεχωριστό «σύστημα πληροφοριών», το οποίο θα περιλαμβάνει και «πρωτόβουλες μυστικές πληροφορίες».

Ενισχυμένη συνεργασία των αρχών ασφαλείας

Προηγούμενα αναφερθήκαμε στη μαζική δολοφονία αθώων Μαδριλένων και το πώς αξιοποιήθηκε από την άρχουσα τάξη. Πράγματι, μόλις μια εβδομάδα μετά το χτύπημα, στις 19/3/2004 συγκλήθηκε εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων αποφάσισε ενισχυμένη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών και των αρχών ασφαλείας, με άμεσα πρακτικά μέτρα. Π.χ. συχνές επαφές των αρχηγών αστυνομίας και αναβάθμιση του ρόλου της Europol και της Eurojust («Δικαστική Αστυνομία», άλλη μια αστυνομική υπηρεσία που εγκαθιδρύουν) στην ανάλυση πληροφοριών.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 25/3/2004, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), με απόφασή του, κάλεσε τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου (υπηρεσίες ασφαλείας, αστυνομία, τελωνεία κλπ.) συνεργάζονται μεταξύ τους και προβαίνουν στην εκτενέστερη δυνατή ανταλλαγή πληροφοριών, με αντικείμενο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ζήτησε από τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν ότι:

  • Ολα τα κράτη - μέλη υποδεικνύουν εθνικούς ανταποκριτές της Eurojust για θέματα τρομοκρατίας και ότι η Eurojust χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με σκοπό τη συνεργασία σε περιπτώσεις διασυνοριακής τρομοκρατίας.
  • Οι αντιπρόσωποι της Europol και της Eurojust συμμετέχουν στις εργασίες των Κοινών Ομάδων Ερευνας.
  • Η συμφωνία συνεργασίας Europol/Eurojust εγκρίνεται το αργότερο το Μάη του 2004.

Επίσης το ΕΣ ζήτησε από τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν το ρόλο της Europol στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας:

  • Ενισχύοντας τις αντιτρομοκρατικές ικανότητές της και επανενεργοποιώντας την ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα και
  • διασφαλίζοντας ότι οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών - μελών παρέχουν στην Europol οιαδήποτε εγκληματολογική πληροφορία σχετικά με την τρομοκρατία, αμέσως μόλις αυτή περιέλθει στην κατοχή τους.

Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ