Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ολα στον αέρα

Δεν υπάρχουν θέσφατα και τίποτε δεν είναι δεδομένο για τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο

Το ισχύον νομικό καθεστώς αλλά και οι εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία, θα μπουν στην προκρούστεια κλίνη της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, όπως προκύπτει απ' τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου στην πρώτη συνάντησή του με τους υγειονομικούς συντάκτες.

Είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις του υπουργού με τις ηγεσίες της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) και των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στα δημόσια νοσοκομεία όπου τέθηκε ως αδιαπραγμάτευτο το θέμα της διατήρησης του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων. Ετσι χτες όταν ρωτήθηκε ο υπουργός αν τίθεται θέμα για το νομικό καθεστώς και τις εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία, ο Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν υπάρχουν θέσφατα. Τίποτε δεν είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο ώστε να γίνει αποτελεσματικό το δημόσιο σύστημα υγείας».

Μάλιστα ο Αλ. Παπαδόπουλος επιχείρησε να συγκαλύψει την παθογένεια της ακολουθούμενης πολιτικής στα δημόσια νοσοκομεία αντιπαραθέτοντας τη λειτουργία του ΕΣΥ με τους λειτουργούς της υγείας. Τα συστήματα υγείας, είπε ο υπουργός, υπάρχουν για να υπηρετούν τους πολίτες και όχι χάριν των εργαζομένων και των υπουργών.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε μύθους όσα ακούγονται για την αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων καθώς - όπως υποστήριξε ο υπουργός - η νομική φύση είναι εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο δημόσιος χαρακτήρας, πρόσθεσε ο Αλ. Παπαδόπουλος, θα ενισχυθεί, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «άλλες πέντε νομικές μορφές» που μπορούν να κατοχυρώσουν αυτόν τον χαρακτήρα. Μάλιστα μέμφθηκε τους εργαζόμενους που προειδοποίησαν ότι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» υποστηρίζοντας ότι το κάνουν για επικοινωνιακούς λόγους. «Δε θα μας εμποδίσουν» είπε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι αν δε ληφθούν αυτά τα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση, τότε θα υπάρξει επέκταση του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος - ενόψει της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη λειτουργία των παλιών ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων - δημοσιοποίησε μια εγκύκλιο προς τους Γενικούς Γραμματείς των περιφερειών και τις νομαρχίες με την οποία δίνεται εντολή να μην «χορηγούνται εγκρίσεις σκοπιμότητας και χορηγήσεις αδειών για τη λειτουργία αξονικών και μαγνητικών τομογράφων και κάθε μορφής εργαστηρίων διάγνωσης σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας που λειτουργούν με εταιρική μορφή και που μέχρι σήμερα λειτουργούν άνευ αδείας από το υπουργείο Υγείας».

Η έκδοση του ΠΔ για τα Διαγνωστικά Κέντρα (ΔΚ) εκκρεμεί απ' το 1992, ενώ η λειτουργία των παλιών ιδιωτικών κλινικών από ένα χρονικό σημείο και μετά, γίνεται σε «νομικό κενό». Μάλιστα, όσον αφορά τα ΔΚ, μια παρόμοια - με αυτήν που εξέδωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος - απαγορευτική εγκύκλιο εξέδωσε το 1993 και ο τότε υπουργός Υγείας Δ. Σιούφας. Εντούτοις όμως ο ιδιωτικός τομέας θέριεψε καθώς υποβαθμίστηκε ο δημόσιος τομέας υγείας.

Χρέη 106 δισ. δραχμών

Μια παράμετρος της κυβερνητικής υποβάθμισης αλλά και της εξάρτησης απ' τη λογική της αγοράς αποτελεί το γεγονός ότι τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές αυξάνουν αλματωδώς φτάνοντας στα 106 δισ. δραχμές, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Να σημειωθεί ότι τα χρέη στο τέλος του Γενάρη του 2000 ήταν 100 δισ., ενώ στο τέλος του Σεπτέμβρη του 1999 ήταν 90 δισ. δραχμές.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη είναι συνάρτηση της επιλογής της κυβέρνησης να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων σχεδόν αποκλειστικά απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων καθώς η κρατική επιχορήγηση βαίνει προς μηδενισμό. Ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχει ζητήσει τη δαπάνη των αναλωσίμων υλικών ανά κλινική νοσοκομείου και ότι βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης για τις άμεσες οικονομικές εκκρεμότητες του υπουργείου.

Αδιαχώρητο στο «Δρομοκαΐτειο»

Χτες η υφυπουργός Υγείας, Χρ. Σπυράκη, επισκέφτηκε το «Δρομοκαΐτειο» ψυχιατρείο, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις γιατί αυτό αναγκάστηκε να δεχτεί και τα περιστατικά απ' το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) που έπαθε σοβαρές ζημιές απ' το σεισμό της 7.9.1999.

Η υφυπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς καθώς από το ΨΝΑ δεν έχουν παραλειφθεί ακόμα τα προκατασκευασμένα κτίρια, που θα επιτάχυναν τη διαδικασία ένταξης του ΨΝΑ στην εφημερία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ