Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚ. ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
Η σύσταση για την Τουρκία θα είναι «δίκαιη και έντιμη»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει μια «δίκαιη και έντιμη» σύσταση τον Οκτώβριο για το εάν πρέπει να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών, δήλωσε χτες στην Αγκυρα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Ο Φερχόιγκεν δήλωσε αισιόδοξος για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία από τότε που της χορηγήθηκε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το 1999 και τόνισε ότι για το θέμα αυτό πολλά οφείλονται στη σημερινή κυβέρνηση.

«Συμφωνούμε ότι η ώρα της αλήθειας πλησιάζει», υπογράμμισε ο Φερχόιγκεν. «Η γνώμη της Επιτροπής πρέπει να είναι δίκαιη και έντιμη. Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα είναι... Θα λαμβάνει υπόψη τις εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Τουρκία, αλλά δε θα κρύψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν δυσκολίες σε ορισμένους τομείς και ότι η εφαρμογή δεν έχει ολοκληρωθεί», τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ατέλειες στο τουρκικό πολιτικό σύστημα, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Ο Φερχόιγκεν βρίσκεται στην Τουρκία για τετραήμερη επίσκεψη που αποτελεί την τελευταία επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΕΕ στη χώρα αυτή πριν από τη λεπτομερή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη γνωμοδότησή της για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Οριστική απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Ο Φερχόιγκεν εξήρε, εξάλλου, τις προσπάθειες της κυβέρνησης για κατάργηση των βασανιστηρίων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται πλέον συστηματικά.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να καταργήσει ολοκληρωτικά τις πρακτικές αυτές. Φαίνεται να υπάρχει μια σαφής τάση προς την κατεύθυνση αυτή. Λαμβάνουμε πληροφορίες για κακομεταχείριση και βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα, αλλά για μένα είναι πολύ δύσκολο να πω ότι είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται συστηματικά σήμερα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν», τόνισε.

Οσον αφορά στο θέμα της ποινικοποίησης της μοιχείας και εάν αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρνήθηκε να σχολιάσει. «Δε νομίζω ότι είναι φρόνιμο να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο σήμερα», δήλωσε ο Φερχόιγκεν, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε δημοσιοποιεί τη γνώμη της για προτεινόμενα νομοσχέδια.

Ο Φερχόιγκεν κατά την παραμονή του στην Τουρκία αναμένεται να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και το Ντιγιάρμπακιρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ