Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες, έμμεσες, ισραηλινές απειλές

Το «τείχος» αναπτύσσεται κανονικά

Associated Press

Το «τείχος» αναπτύσσεται κανονικά
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

«Η απόφαση εκδίωξης του Γιάσερ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη ισχύει ακόμη, αλλά το Ισραήλ θα βρει τον κατάλληλο τρόπο και χρόνο για να το πράξει». Αυτό δήλωνε, χθες, στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επαναλαμβάνοντας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης «είναι εμπόδιο σε κάθε ειρηνευτική διαδικασία» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έγινε, ακόμη, καμία απόπειρα εκδίωξής του, γιατί κάτι τέτοιο θα κλιμάκωνε την ένταση και πιθανόν θα δημιουργούσε προβλήματα στην «εφαρμογή του σχεδίου απεμπλοκής από τη Γάζα».

Εκτός αυτού, ο Μοφάζ επιβεβαίωσε ότι την Κυριακή άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στη Δυτική Οχθη και στο Ισραήλ και στις νότιες περιοχές, πολύ κοντά στην πόλη Μπεερσεμπά, όπου, την περασμένη βδομάδα, σημειώθηκε πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας. Ο Ισραηλινός υπουργός υποστήριξε ότι έχει αλλάξει η χάραξη του τείχους και ανεγείρεται, πλέον, πολύ πιο κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα, έφθασαν, χθες, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Αχμαν Αμπούλ Γκάιτ, για να συζητήσουν με την παλαιστινιακή ηγεσία τα σχέδια της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο των δωρητών για τους Παλαιστινίους, που θα γίνει πιθανώς στο Οσλο, στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες δεν αποδεχτούν να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά και στην ανάγκη «εφαρμογής του οδικού χάρτη».

Τέλος, την Κυριακή, η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε την 6μηνη κράτηση, χωρίς απαγγελία κατηγορίας, της Ισραηλινής ακτιβίστριας Τάλι Φαχίμα, με την υποψία της εμπλοκής της σε σχέδιο επίθεσης αυτοκτονίας. Η Φαχίμα, που δηλώνει πρώην υποστηρίκτρια του Λικούντ, υποστηρίζει ότι άλλαξε στάση, όταν γνώρισε έναν Παλαιστίνιο καταζητούμενο από την Τζενίν, για τον οποίο προσφέρθηκε και να γίνει ανθρώπινη ασπίδα.

Ενταση σε Δαμασκό - Βηρυτό

«Ο ΟΗΕ, εφόσον έχει στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια, θα έπρεπε να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στον ΟΗΕ και να παρέμβει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, αντί να την αγνοεί και να παρεμβαίνει σε θέματα που δεν τον αφορούν» μετέδιδε, χθες, το επίσημο συριακό ραδιόφωνο. Το σχόλιο αναφέρεται στην απόφαση 1559, της περασμένης βδομάδας, όπου ουσιαστικά ζητούσε από το λιβανικό Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τη συνταγματική αλλαγή που παρατείνει τη θητεία του θεωρούμενου ως φιλοσύρου Προέδρου Εμίλ Λαχούντ.

Σύροι και Λιβανέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον ΟΗΕ για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά των χωρών τους. Στη Βηρυτό, πάντως, χθες, παραιτήθηκαν 4 υπουργοί της κυβέρνησης Χαρίρι, οι οποίοι είχαν διαφωνήσει με την προοπτική παράτασης της θητείας του Λαχούντ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρά το σχέδιο «απεγκλωβισμού - προσάρτησης» (2004-06-16 00:00:00.0)
Αδιάλλακτο το Ισραήλ παρά τη διεθνή κατακραυγή (2003-09-13 00:00:00.0)
«Βρέχει» πυραύλους και βόμβες (2003-08-12 00:00:00.0)
Πρωθυπουργία «βλέπει» ο Νετανιάχου από το υπουργείο Εξωτερικών (2002-11-07 00:00:00.0)
Με νεκρούς απάντησε το Ισραήλ στο διάγγελμα Αραφάτ (2001-12-18 00:00:00.0)
Αρχισαν οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς (1999-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ