Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Οι ξένοι πιέζουν τη Ρωσία

Στις πιέσεις που ασκούνται για την περιοχή του Καυκάσου αναφέρονται δημοσιεύματα των ρωσικών εφημερίδων

Στην ξένη επέμβαση και στις παρεμβάσεις στην περιοχή του Καυκάσου αναφέρονται αυτές τις μέρες αρκετές ρωσικές εφημερίδες, ερμηνεύοντας έτσι ως ένα βαθμό τα μεγέθη που παίρνουν οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα τους.

Θέλουν στον Καύκασο Αμερικανούς κι όχι Ρώσους στρατιώτες

Η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» αφού διερωτάται τι βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, στη συνέχεια συμβουλεύει να διαβαστούν τα τελευταία τεύχη δυτικών εφημερίδων με επιρροή, και πρώτα απ' όλα των αμερικανικών και αγγλικών εφημερίδων. «Μόνο στο επίσημο επίπεδο οι πολιτικοί εξέφρασαν τη συμπόνια στη χώρα μας καθώς και στον Πρόεδρο σχετικά με τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ομως, τα ΜΜΕ, τα οποία εκφράζουν τη γνώμη των κύκλων που επί της ουσίας καθορίζουν την κρατική και την παγκόσμια πολιτική, δε δεσμεύονται από πρωτόκολλα. Στα δημοσιεύματα αυτά εντύπωση προκαλεί όχι απλώς η παντελής λύπη για τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά η ταυτόχρονη και μάλλον συντονισμένη πρόταση της ίδιας ιδέας. Η ιδέα αυτή έχει ως εξής: Η Ρωσία πρέπει να παρατήσει το Βόρειο Καύκασο και τη θέση των Ρώσων στρατιωτικών πρέπει να καταλάβουν διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια, Αμερικανοί στρατιωτικοί. Και να, τότε δε θα έχουμε τρομοκρατικές ενέργειε»ς.

Κι είναι φανερό πως τέτοιες προτάσεις διαμορφώνονται γιατί έχουμε να κάνουμε με μια στρατηγικής σημασίας περιοχή, συνεχίζει το σκεπτικό της η εφημερίδα. Είναι ένας μοναδικός διάδρομος για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας προς τη Δύση. Ο πρώτος τσετσενικός πόλεμος έγινε στο φόντο των αντιπαραθέσεων για το δρόμο μεταφοράς του πετρελαίου. Μέσω της Τσετσενίας ήταν φθηνότερα και συντομότερα, να όμως που εκείνη την εποχή (εντελώς τυχαία, φυσικά) έγινε πόλεμος και ο αγωγός τραβήχτηκε μέσω Γεωργίας. Και σύντομα στο πόστο του Προέδρου αυτής της Δημοκρατίας βρέθηκε ένας τοποτηρητής των ΗΠΑ. Φυσικά δεύτερος αγωγός στο Βόρειο Καύκασο έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει. Ομως, δεν επιτρέπεται να τον ελέγχει η Ρωσία, η οποία εκτός των άλλων έχει τη δυνατότητα επίδρασης στη Γεωργία, κι αυτό γιατί εκείνος που έχει στα χέρια του την πετρελαϊκή βρύση θα μπορεί να καθορίζει και την παγκόσμια πολιτική. Γι' αυτό και τη Ρωσία τη σπρώχνουν εκτός Καυκάσου, θεωρεί η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα».

«Εννοείται ότι θα ήταν ανόητο να υποθέταμε πως πίσω από τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ή της Μεγάλης Βρετανίας. Ομως, είναι φανερό πως σε αυτές τις δυτικές χώρες υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις, που επιδιώκουν να παιχτεί το τρομοκρατικό χαρτί υπέρ των συμφερόντων τους, αντί από κοινού να αγωνιστούμε ενάντια στους διεθνείς δολοφόνους», καταλήγει η εφημερίδα.

«Κράσναγια Ζβεζντά»: Αντιπαράθεση Ρωσίας και αγγλοσαξονικών δυνάμεων

Στην ίδια ρότα κινείται και η εφημερίδα του στρατού «Κράσναγια Ζβεζντά», στην οποία ο Μιχαήλ Αλεξάντροφ, υπεύθυνος του Τμήματος του Καυκάσου του Ινστιτούτου των χωρών της ΚΑΚ, γράφει πως η κατάσταση στη Βόρεια Οσετία πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της όξυνσης της διαπάλης για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου ανάμεσα στη Ρωσία και στις αγγλοσαξονικές δυνάμεις. Κατά τη γνώμη του τα τελευταία γεγονότα δεν έχουν καμιά σχέση με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία τις καταδίκασαν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία. Αυτή η θέση τους ήταν μια πολιτική υποστήριξη στους Τσετσένους τρομοκράτες, θεωρεί ο Μ. Αλεξάντροφ. «Οι αγγλοσάξονες έχουν στόχο να εκτοπίσουν τη Ρωσία από την περιοχή του Καυκάσου και γι' αυτό επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κατάστασης τόσο στο Βόρειο Καύκασο, όσο και γενικότερα στη χώρα», σημειώνει, και συνδέει το γεγονός και με την πρόσφατη σκληρή στάση της Ρωσίας απέναντι στη Γεωργία, στις εξελίξεις στη Νότια Οσετία.

Με τις εξελίξεις στη Νότια Οσετία και τη ρωσική παρέμβαση στη Γεωργία, μέσω της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ερμηνεύει τα γεγονότα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιζβέστια».

Η Δύση ντοπάρει τους τρομοκράτες

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο της ιταλικής «Στάμπα», όπου ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται πως οι Τσετσένοι τρομοκράτες «ντοπάρονται» όταν από τη μεριά της Δύσης γίνεται λόγος για «πολιτική λύση» του τσετσενικού προβλήματος. Στόχος είναι το αδυνάτισμα της Ρωσίας μέσω ενός ατελείωτου πολέμου των λαών της περιοχής του Καυκάσου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας (2009-08-18 00:00:00.0)
Στο «σταυροδρόμι» του ανταγωνισμού (2008-08-06 00:00:00.0)
Η κρίση συνεχίζεται στο «σχολείο υπό πολιορκία» (2004-09-03 00:00:00.0)
Φονικές εκρήξεις (2001-03-27 00:00:00.0)
Εξελίξεις στο Νταγκεστάν της Ρωσίας (1999-09-05 00:00:00.0)
Προς πανενθική απεργία οι εκπαιδευτικοί (1999-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ