Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τιμή στους 16 αγωνιστές που έπεσαν στο Σταυράκι

Εκδήλωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και του Συλλόγου Απογόνων της ΕΑ και του ΔΣΕ

Πέτροβας Σπύρος

Για να τιμήσουν τους 16 αγωνιστές της Υπόθεσης Πρίντζου, μέλη και στελέχη της Κομματικής Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν το 1948 (Αύγουστος - Σεπτέμβρης) από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες συγκεντρώθηκαν, με απόφαση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στο Σταυράκι Ιωαννίνων το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αποδόθηκε η ιστορική αλήθεια της υπόθεσης αυτής που έχει μείνει γνωστή ως «Δίκη της Πρίντζου», σε αντίθεση με τις εκδηλώσεις - παρωδία που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Ιωαννιτών στο Σταυράκι. Υπενθυμίζεται ότι οι 16 εκτελεσμένοι ανήκαν στην ομάδα των 114 αγωνιστών που καταδίκασε το Εκτακτο Στρατοδικείο στη Ζωσιμαία Ακαδημία Ιωαννίνων, με το γνωστό Γ΄ Ψήφισμα το 1948.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Φ. Αγγελόπουλος εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ενώ την ομιλία έκανε ο Απ. Τασούλας, μέλος του ΓΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Επίσης, απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη διάβασε η Κ.Χάμου, μέλος του ΝΓ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και χαιρέτισαν ο Ανδροκλής Γκέλιας, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ένας από τους 114 της «Δίκης της Πρίντζου», και η Αγγελική Γκάνιου, αδελφή του Απόστολου Χόρδου που εκτελέστηκε. Τέλος, διαβάστηκε το προσκλητήριο των πεσόντων. Κατατέθηκαν στεφάνια από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ, το Σύλλογο Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων και την τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στην ομιλία του ο Αποστόλης Τασούλας έκανε αναφορά στον ένοπλο αγώνα του λαού έως το 1948, στα αίτια που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο και απέδωσε φόρο τιμής στους εκτελεσμένους αγωνιστές. Ασκησε σφοδρή κριτική στο Δήμο Ιωαννιτών για την εκδήλωση - παρωδία, όπως και για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις στη Βούρμπιανη Κονίτσης για τη «νίκη των Ελλήνων», μαζί με εκπροσώπους της ΝΔ και της Νομαρχίας Ιωαννίνων.


Από την εκδήλωση στο Σταυράκι
Από την εκδήλωση στο Σταυράκι

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ