Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ψέματα κι αλήθειες του κ. Πούτιν

Η πρόσφατη τρομερή τραγωδία στην πόλη Μπεσλάν της Ρωσίας απέδειξε, ανάμεσα στα άλλα, πως οι ένοπλοι Τσετσένοι (αλλά και Αραβες, Νέγροι και Ρώσοι, που βρέθηκαν αναμεταξύ τους) κάθε άλλο παρά για την ελευθερία της Τσετσενίας αγωνίζονται. Δεν πρόκειται για κάποιο απελευθερωτικό κίνημα. Τα απελευθερωτικά κι επαναστατικά κινήματα κι οργανώσεις δεν παίρνουν παιδιά ομήρους, ούτε πολύ περισσότερο τα σφαγιάζουν. Γίνεται φανερό πως άλλοι στόχοι υπάρχουν και βέβαια άλλοι κινούν τα «νήματα». Σ' αυτήν την αλήθεια αναφέρθηκε στο διάγγελμά του ο Β. Πούτιν, λέγοντας πως: «Ορισμένοι θέλουν να μας κόψουν το πιο "παχύ" κομμάτι, ενώ άλλοι τους βοηθούν. Τους βοηθούν, πιστεύοντας πως η Ρωσία, ως μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις αποτελεί ακόμη γι' αυτούς κίνδυνο. Γι' αυτό επιδιώκουν να εξαλείψουν αυτόν τον κίνδυνο. Κι η τρομοκρατία είναι φυσικά μόνο το εργαλείο για την επίτευξη αυτών των στόχων».

Και βέβαια, παρά το γεγονός πως ο Πούτιν δε βρήκε το κουράγιο να κατονομάσει όσους «φωτογράφισε», είναι φανερό πως λόγο δεν έκανε ούτε για τον μυθικό Μπιν Λάντεν, ούτε για τη φαντομά «Αλ-Κάιντα». Μόνο το στοιχείο πως δύο επιφανή στελέχη της «κυβέρνησης» των Τσετσένων αποσχιστών (Αχμάντοφ και Ζακάεφ) πήραν το τελευταίο διάστημα πολιτικό άσυλο αντίστοιχα σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος το ποιες δυνάμεις εννοούσε στο διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο ίδιος αναγνώρισε και μια άλλη αλήθεια. Οτι σήμερα ο λαός της Ρωσίας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, βρέθηκε ανυπεράσπιστος, τόσο από τη Δύση όσο κι από την Ανατολή.

Την ίδια ώρα, όμως που αναγνωρίζεται πως το πρόβλημα είναι η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας, το αδυνάτισμα της οποίας επιδιώκουν ξένες δυνάμεις, ο Ρώσος Πρόεδρος ταχυδακτυλουργικά ανέσυρε και πάλι το σκιάχτρο της «διεθνούς τρομοκρατίας» λέγοντας πως «Εχουμε να κάνουμε με την άμεση επέμβαση της διεθνούς τρομοκρατίας ενάντια στη Ρωσία. Με τον ολοκληρωτικό, σκληρό, ολόπλευρο πόλεμο, που πάλι και πάλι θερίζει ζωές συμπατριωτών μας. Ολη η διεθνής εμπειρία δείχνει πως τέτοιοι πόλεμοι, δυστυχώς, δεν τελειώνουν γρήγορα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε, δεν πρέπει να ζούμε ανέμελα όπως πριν». Στο ψέμα του αυτό πατά για να στηρίξει, όπως ομολογεί, ένα ακόμη σκληρότερο σύστημα ασφαλείας, για τη θωράκιση του καπιταλιστικού κοινωνικο-πολιτικού συστήματος.

Αλλά εκεί που ο Πρόεδρος Πούτιν λέει στο λαό του ένα ακόμη ολοφάνερο ψέμα είναι όταν ισχυρίζεται πως η ΕΣΣΔ διαλύθηκε γιατί «αποδείχτηκε μη βιώσιμη στις γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες του κόσμου, Περιμέναμε όλοι μας αλλαγές. Αλλαγές προς το καλύτερο. Ομως σε πολλά που άλλαξαν στη χώρα μας βρεθήκαμε εντελώς απροετοίμαστοι. Γιατί; Ζούμε στις συνθήκες της μεταβατικής οικονομίας, που δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση και στο επίπεδο ανάπτυξης της κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος. Ζούμε σε συνθήκες όξυνσης των εσωτερικών συγκρούσεων και των διεθνικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες πριν σκληρά καταστέλλονταν από την κυρίαρχη ιδεολογία».

Ολη η ανθρωπότητα πρέπει να γνωρίζει πως η ΕΣΣΔ διαλύθηκε όχι γιατί υπήρχε κάποια αντικειμενική νομοτέλεια, όπως το παρουσιάζει ο Πούτιν, αλλά γιατί υπήρχαν συγκεκριμένοι παράγοντες (κυρίως υποκειμενικοί) που οδήγησαν σ' αυτό το τραγικό για τους λαούς αποτέλεσμα. Ούτε ο λαός της Ρωσίας περνά αυτή την κατάσταση γιατί η χώρα βρίσκεται σε κάποιο «μεταβατικό στάδιο». Από καιρό αυτή έχει κατασταλάξει στη «μετάβασή» της στο καπιταλιστικό πισωγύρισμα.

Συμπερασματικά, η μόνη διέξοδος για το ρωσικό λαό δεν είναι η υπομονή στην τυφλή βία από τη μια και στην αυθαιρεσία των οργάνων ασφαλείας από την άλλη, ούτε η αντοχή στον πόνο και η εμπέδωση της καχυποψίας, στα οποία καλεί ο κ. Πούτιν, αλλά ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, που θα καταργήσει την υλική βάση των αιματοχυσιών, που δεν είναι άλλη από την ατομική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής. Τότε θα σταματήσουν ολόκληρες περιοχές (φυσικοί πόροι, υλικοτεχνική υποδομή) και λαοί να είναι αντικείμενο διεκδίκησης για καπιταλιστική εκμετάλλευση.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ