Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών

Τρικάκι, με βλακώδες ρατσιστικό περιεχόμενο, που πετούσαν οι Χρυσαυγίτες στην Αθήνα και αλλού
Τρικάκι, με βλακώδες ρατσιστικό περιεχόμενο, που πετούσαν οι Χρυσαυγίτες στην Αθήνα και αλλού
Εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες ακροδεξιών Ελλήνων και Αλβανούς μετανάστες σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Για πάνω από τρεις ώρες, το κέντρο της πόλης μύριζε μπαρούτι, με την αστυνομία να περιορίζεται στο ρόλο του απλού παρατηρητή, παρά το γεγονός ότι τα επεισόδια εξελίσσονταν μπροστά στα μάτια ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας, που είχαν παραταχθεί στην περιοχή του Λευκού Πύργου και της Καμάρας. Στον απολογισμό της βραδιάς, συγκαταλέγονται μικροτραυματισμοί και δυο σπασμένα αυτοκίνητα Αλβανών υπηκόων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ στη Νέα Απολλωνία ένας Αλβανός, υπό την επήρεια αλκοόλ, επιτέθηκε με σπασμένο μπουκάλι και τραυμάτισε ελαφρά δύο νεαρούς Ελληνες. Ο 18χρονος δράστης Αρμπεντιν Χόχα συνελήφθη και οδηγήθηκε χτες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, απ' όπου πήρε προθεσμία για να δικαστεί σήμερα.

Οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», που εξαπέλυσαν συγκροτημένα οι ομάδες των ακροδεξιών στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ενάντια στους Αλβανούς μετανάστες, διήρκεσαν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ οι συγκεντρωμένοι ματαίωσαν την προγραμματισμένη πορεία τους προς το αλβανικό Προξενείο κυρίως λόγω της βροχής που άρχισε να πέφτει μετά τις δυο στο κέντρο της πόλης.

Κάλυψη από Ψωμιάδη

Ο Π. Ψωμιάδης έσπευσε να καλύψει τα ακροδεξιά στοιχεία, χαρακτηρίζοντας τους οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία «ανοιχτή πληγή», που κληροδότησαν στις επόμενες γενεές των Ελλήνων «οι θιασώτες των ανοιχτών θυρών και των ανοιχτών συνόρων». Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης απέδωσε τα επεισόδια στο θιγμένο «φιλότιμο» των Ελλήνων, «που διαπιστώνουν για πολλοστή φορά, όχι απλά να μην ακούν ένα "ευχαριστώ" από τους μετανάστες Αλβανούς, για όσα τους παρέχει η νέα τους πατρίδα, αλλά απεναντίας να υβρίζονται, να λοιδορούνται και να εξευτελίζονται και μάλιστα εκτός Ελλάδας». Θέλοντας, ωστόσο, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το εθνικιστικό του παραλήρημα, ο Π. Ψωμιάδης προέβη σε διευκρινίσεις, σύμφωνα με τις οποίες «οι επισημάνσεις δεν αφορούν τους φιλήσυχους Αλβανούς που προκόβουν, μεγαλώνουν παιδιά και τιμούν με τη συμπεριφορά τους τη νέα τους πατρίδα».

Στο ζήτημα παρενέβη χτες και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Αγάπιος Σαχίνης χαρακτήρισε τα επεισόδια απαράδεκτα, προσθέτοντας ότι η βίαια εθνικιστική έξαρση του Σαββάτου αποτελεί συνέχεια του κλίματος, που καλλιέργησαν «τα απαράδεκτα φαινόμενα πατριδοκαπηλίας και εθνικισμού, που παρατηρήθηκαν στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, τόσο κατά τους αγώνες ποδοσφαίρου, όσο και κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων».

Επεισόδια και σε άλλες πόλεις

Στην Αθήνα, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, μερικές δεκάδες Αλβανοί φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια για να πανηγυρίσουν τη νίκη της εθνικής τους ομάδας. Ομάδες ακροδεξιών, τους περίμεναν ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Παρά το ότι η αστυνομία από νωρίς επιτηρούσε τα γραφεία ακροδεξιών οργανώσεων, πολλοί ήταν αυτοί που «στόλισαν» τους Αλβανούς με ανάλογου πολιτικού περιεχομένου συνθήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν με βίαιο τρόπο τους Αλβανούς προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και τους γύρω δρόμους. Πάντως, συνελήφθησαν μόνον Αλβανοί, έξι άτομα, ενώ αρκετή δουλιά είχαν τα ιατρεία πρώτων βοηθειών του ΚΑΤ, του «Ασκληπιείου» και του «Λαϊκού», που δέχτηκαν Αλβανούς τραυματίες, αλλά και Ουκρανούς τραυματίες. Τους τελευταίους πυροβόλησε, με αεροβόλο όπλο, άγνωστος δράστης στο Μοναστηράκι.

Στο Βόλο, κάποιοι θερμόαιμοι κατέστρεψαν τα γραφεία του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών «ILLYRIA», λίγο πριν από τον αγώνα ποδοσφαίρου Αλβανίας - Ελλάδας το Σάββατο το βράδυ. Με σιδερολοστούς και ξύλα, ξέσπασαν πάνω στις τζαμαρίες των κλειστών γραφείων, τα 'καναν όλα γυαλιά - καρφιά και αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Κόρινθο και την Καλαμάτα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζική αλληλεγγύη στον Αγ. Σαχίνη (2006-12-07 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον Αγάπιο Σαχίνη (2006-12-06 00:00:00.0)
«Διεκδικούμε ίση μεταχείριση από τα ΜΜΕ» (2006-08-29 00:00:00.0)
Ανοχή και συγκάλυψη (2004-09-07 00:00:00.0)
Το αίσχος του Σαββατόβραδου (2004-09-07 00:00:00.0)
Δίπλα στους εργαζόμενους ο Αγ. Σαχίνης (2002-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ