Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τραγικός απολογισμός

Μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, κάτοικοι και πυροσβέστες κατάφεραν χθες το μεσημέρι να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε να κάψει εκτός από το δάσος και τον οικισμό του Νέου Μαρμαρά στη Χαλκιδική.

Ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναφέρει πως αποτεφρώθηκαν 1.000 στρέμματα περιαστικού δάσους και άλλα περίπου 1.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα. Οι κάτοικοι βλέπουν σιγά σιγά τον τόπο τους να ρημάζει και οργίζονται. Δεν τους έφταναν οι αυθαιρεσίες του κ. Στέγκου, που συνεχίζει να καταστρέφει προκειμένου να επεκτείνει οικιστικά το συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς», ήρθε και η φωτιά να ολοκληρώσει το κακό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροσβεστών και των τοπικών αρχών, η φωτιά εκδηλώθηκε στη χωματερή, η οποία λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια μέσα σε δασική έκταση. Τα χαράματα χτες, τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς με τη βοήθεια και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, εντάσεως 9 μποφόρ, απείλησαν σπίτια και το σχολείο του χωριού. Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, άρχισαν να καίγονται οι στέγες των σπιτιών. Οταν οι άνεμοι κόπασαν, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν και στη συνέχεια να σβήσουν τη φωτιά. Στην προσπάθεια κατάσβεσης πήραν μέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, 200 πυροσβέστες με 50 οχήματα, αλλά και πολλοί εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Χθες, η εισαγγελέας Πολυγύρου Α. Καραγιαννακίδου παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για τη φωτιά.

Με αφορμή την πυρκαγιά, ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα έλλειψης κονδυλίων για τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών στα δάση, κυρίως όμως το πρόβλημα με τις 627 ανεξέλεγκτες χωματερές στην Κεντρική Μακεδονία που αποτελούν εστίες κινδύνου.

Στο νομό Χαλκιδικής, κάθε οικισμός έχει και τη δική του χωματερή, μέσα στα δάση, δίπλα σε ποτάμια, κοντά στη θάλασσα. Στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 43 ανεξέλεγκτες χωματερές σε απόσταση αναπνοής από δασικές εκτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ