Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Συντηρούν την προεδρολογία

«Τροφή» στην προεδρολογία με εκατέρωθεν δηλώσεις ρίχνουν καθημερινά κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, «κόντρα» στην επίσημη θέση τους ότι είναι «πρόωρη» κάθε σχετική συζήτηση.

Μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης προέβησαν χτες σε δηλώσεις για το θέμα, ενώ υπήρξε και νέα τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κοινός παρονομαστής είναι η βούληση να υπάρξει δικομματική συναίνεση για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα τα πάντα μένουν ανοιχτά, με πρώτο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

«Το πνεύμα του Συντάγματος του 1975 επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας», διευκρίνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι «η συζήτηση είναι πρόωρη». Προεξόφλησε μάλιστα παρόμοια απάντηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στην περίπτωση που ερωτηθεί για το θέμα.

«Πρόωρο και σύνθετο» χαρακτήρισε το θέμα ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος μάλιστα δε δίστασε να σχολιάσει, χωρίς να ερωτηθεί, την υποψηφιότητα του Κ. Σημίτη. «Επειδή διάβασα σήμερα στις εφημερίδες ότι ο κ. Σημίτης διαμαρτυρήθηκε γιατί αναφέρθηκε το όνομά του. Η αλήθεια είναι - και σας το λέω και προσωπικά - ότι δεν είναι ευχάριστο, να γράφεται συνεχώς για το αν είναι κανένας υποψήφιος πρόεδρος», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Οσο για το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος, το άφησε να πλανάται λέγοντας ότι «εγώ αυτή τη στιγμή είμαι υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, έχω πολύ μεγάλα θέματα, και εκείνο που με ενδιαφέρει και μόνον είναι πώς θα τα πάω καλά στο υπουργείο».

Στο «προφίλ» του υποψηφίου προέδρου αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γνωρίζει το πολιτικό γίγνεσθαι, να δημιουργεί ενότητα, και να είναι απολύτως έντιμο, ενώ δε θεωρεί απαραίτητο να προέρχεται από τη ΝΔ.

Την άποψη ότι είναι λάθος η προεδρολογία γιατί «θέτουμε την οικονομία σε μια αβεβαιότητα έξι μηνών», εξέφρασε ο Μ. Εβερτ, διαφωνώντας ωστόσο με τον Κ. Μητσοτάκη, που τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών, με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Παπανδρέου: Θα είμαστε έτοιμοι

Πρόωρη χαρακτήρισε χτες ο Γ. Παπανδρέου τη συζήτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε έργα της Εγνατίας Οδού. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εμφανίζεται ενοχλημένος για την ανάμειξη του ονόματός του σε σχετικά σενάρια με την προεδρεία της Δημοκρατίας.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του θέλησε να συντηρήσει και να το... αξιοποιήσει στην αντιπολιτευτική του τακτική, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο για εκλογές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναινετική λύση. «Είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι μετά το Συνέδριο του κόμματός μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι πάγια θέση του κόμματός του είναι «να προταθεί προσωπικότητα πέραν των κομματικών ορίων», ενώ παράλληλα αρνήθηκε να «μπει σε ονοματολογία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ