Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε κοινές θέσεις των ελληνοκυπρίων προσβλέπει ο Δ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν πρέπει να δέσει τα χέρια και να αναμένει εξελίξεις σε βάθος χρόνου, αλλά να προσπαθήσει να καταλήξει σε κοινές θέσεις, αν είναι δυνατό, ώστε να είναι έτοιμη για ανάληψη πρωτοβουλιών προς επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτή την ώρα ο διεθνής παράγων δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, καθώς όλοι επικεντρώνονται στο πώς θα δώσουν δώρα, κατά την έκφρασή του, στην Τουρκία και τον Ταλάτ.

Η Τουρκία, είπε, αυτή τη στιγμή δε θέλει να ενοχληθεί για το Κυπριακό, καθώς προτεραιότητά της είναι η εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει διαχείριση του ΟΧΙ, αλλά χωρίς υπόσκαψη εκ των έσω, και αναφέρθηκε σε δηλώσεις αξιωματούχων κομμάτων, που μεταβαίνουν στα Κατεχόμενα και κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Φερχόιγκεν, είπε ότι από τη στιγμή που ο λαός τόλμησε να πει ΟΧΙ, ο κοινοτικός επίτροπος εξαπολύει μύδρους κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς, επειδή κάποιοι του είχαν υποσχεθεί ότι ο κυπριακός λαός θα ενέκρινε την όποια κατάληξη του «σχεδίου Ανάν».

Δηλώσεις Ομήρου για το «βέτο»

Το «βέτο» είναι πραγματικό και όχι εικονικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα το ασκήσει ανάλογα με τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν από την Τουρκία, ο κ. Ομήρου υπενθύμισε πως δικαίωμα του «βέτο» έχουν όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επέκρινε, παράλληλα, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, για την αναφορά του σε εμπόρους πατριωτισμού. Οι έμποροι πατριωτισμού, τόνισε, βρίσκονται στην παράταξη του κυρίου Αναστασιάδη και επομένως όσοι βρίσκονται σε γυάλινο σπίτι δε ρίχνουν πέτρες.

Ο κ. Ομήρου είχε συνάντηση, χτες το πρωί, με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, στον οποίο, όπως είπε, υπέδειξε, πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές, είτε στο «σχέδιο Ανάν», είτε στα πλαίσια οποιουδήποτε σχεδίου, που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Επιστολή της Τουρκίας στον Σολάνα

Επιστολή προς τον Υπατο Αντιπρόσωπο για θέματα Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, απέστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Στην επιστολή, την οποία δημοσίευσε χτες ο Φιλελεύθερος, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να τηρήσει τις υποσχέσεις της» για έξοδο των Τουρκοκυπρίων από την απομόνωση.

Στην επιστολή, με ημερομηνία, 31 Αυγούστου, 2004, ζητείται όπως προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν οι κανονισμοί για απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους, χωρίς τις αλλαγές που ζητά η κυπριακή κυβέρνηση. Η επιστολή επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις που δόθηκαν παρασκηνιακά από τις Βρυξέλλες στην τουρκική πλευρά, η οποία τώρα ζητά επιμόνως την εκπλήρωσή τους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει πως «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι τα προσχέδια κανονισμού δεν μπορούσαν να υιοθετηθούν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου τον Ιούλη. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποβληθεί άδικα στην απομόνωση και τον αποκλεισμό για δεκαετίες. Είναι καιρός να τους ανακουφίσετε, καθώς έχουν αποδείξει την ισχυρή θέλησή τους για μια λύση, όπως εκφράστηκε μέσω του δημοψηφίσματος. Η συνέχιση της απομόνωσης ανταμείβει την πλευρά που απέρριψε το «σχέδιο Ανάν», ενώ η πλευρά που επέδειξε τη βούληση της για τη διευθέτηση του προβλήματος συνεχίζει να τιμωρείται. Η τουρκική κοινή γνώμη και στην Κύπρο και την Τουρκία ανέμενε από την ΕΕ να τιμήσει τις υποσχέσεις της και να θέσει ένα τέλος στην απομόνωσή τους. Περαιτέρω καθυστέρηση και απραξία θα περιχαρακώσουν μόνο την απογοήτευση και τη δυσπιστία. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προσπάθειες προς εξεύρεση μιας διεξόδου και υπέρβασης στις αντιρρήσεις που διατυπώνονται στους προτεινόμενους κανονισμούς. Εκτιμούμε αυτές τις προσπάθειες. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε το καλύτερο δυνατό για έγκριση των κανονισμών, χωρίς να φέρετε οποιαδήποτε αλλαγή στα προτεινόμενα κείμενα της Επιτροπής, πρώτα στη συνεδρίαση της COREPER στις 2 Σεπτέμβρη και έπειτα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 13 του μήνα». Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δίνουν ουσιαστικά τον έλεγχο στη μια πλευρά επί της άλλης.

Κι άλλες λειτουργίες στα Κατεχόμενα;

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει γίνει δέκτης επιθυμίας Ελληνοκυπρίων και πιθανόν και άλλου ιεράρχη, εκτός του μητροπολίτη Μόρφου ή οργανωμένων ομάδων, για να τελεστούν λειτουργίες και σε άλλες εκκλησίες στα Κατεχόμενα.

Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε και στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά προκαλεί δυσκολίες στη λειτουργία του, εγείροντας ζητήματα αναγνώρισης». Για το θέμα των καθηγητών, που θα διδάξουν στο Γυμνάσιο, είπε πως έχει πληροφορηθεί από φίλους του από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι θα σταλούν στο σχολείο φανατικοί δάσκαλοι, τους οποίους δεν πρέπει και δεν μπορεί να δεχτεί το καθεστώς του.

Τέλος, αποκάλυψε πως πρόθεσή του είναι να ζητήσει τη λειτουργία τουρκικού σχολείου στη Λεμεσό με δασκάλους, που θα σταλούν από τα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ