Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει

«

Ο Νόμος όρισε ότι πρέπει να πληρώνουν ένα ποσό το οποίο δεν πλήρωσαν ποτέ. Το συμβολικό ποσό συνδέει το άτομο με το χώρο που μένει. Τώρα αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη για το χώρο που μένουν και που τον πληρώνει ο ελληνικός λαός, εμείς διαφωνούμε»... Η απάντηση αυτή ανήκει στην υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης της ΝΔ στο ερώτημα τι θα κάνει για τις φοιτητικές εστίες και αν οι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο. Η κ. Γιαννάκου είναι ξεκάθαρη και συνεπής με την πολιτική του κόμματός της. Οι φοιτητικές εστίες, το δικαίωμα των φοιτητών σε δημόσια και δωρεάν στέγαση και σίτιση πρέπει να μπει και αυτό στη λογική της ανταποδοτικότητας και της λογικής «ο χρήστης πληρώνει».

Δηλαδή, η υπουργός λέει: τέρμα η δωρεάν παροχή. Σημειώνουμε ότι μέχρι τώρα, κάτω από την πίεση και την αγωνιστική παρέμβαση των φοιτητών οικοτρόφων στις εστίες της Αθήνας και άλλων πόλεων, ήταν απενεργοποιημένος ο νόμος που μιλούσε για επιβολή ενοικίου. Φυσικά και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ γίνονταν προσπάθειες επιβολής ενοικίου και συναντούσαν την αντίδραση των νέων. Αυτό για να μην ξεχνιόμαστε, γιατί η αντιλαϊκή πολιτική έχει και συνέχεια.

Το παράδειγμα των εστιών δεν είναι το μόνο. Αυτή η λογική συμβαδίζει με μια εντεινόμενη συνολική εμπορευματοποίηση της παιδείας και χτύπημα δικαιωμάτων και κατακτήσεων του λαού και της νεολαίας που μπαίνουν στον «Προκρούστη της αγοράς»... και οποιανού η τσέπη αντέξει. Εμπόρευμα καταντάει το δικαίωμα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην υγεία και πρόνοια. Η μεταολυμπιακή πραγματικότητα φέρνει το ξεπούλημα εγκαταστάσεων που χρυσοπλήρωσε ο εργαζόμενος λαός και την επιβολή αντιτίμου για τη χρήση τους.

Η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας του τόπου με εκφραστή σήμερα τη ΝΔ και χτες το ΠΑΣΟΚ, δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στο λαό και τη νεολαία. Αυτή η πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις παρά μόνο ανατρέπεται. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα, οι εκμεταλλευόμενοι, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, που παράγουν όλο τον πλούτο, αλλά βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει δεν πρέπει να έχουν καμιά ανοχή σε αυτή. Ο πήχης των απαιτήσεων και των διεκδικήσεων του λαϊκού κινήματος επιβάλλεται να ανέβει.

Οι κομμουνιστές παντού, στους χώρους δουλιάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τις γειτονιές πρέπει να συμβάλλουμε να δυναμώσει το σάλπισμα του αγώνα και της αντεπίθεσης. Πρώτος σημαντικός σταθμός η μεγάλη επιτυχία που πρέπει να έχει το πανελλαδικό συλλαλητήριο διεκδίκησης της κάλυψης όλων των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να βγει αποφασιστικά ο λαός στο προσκήνιο.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ