Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2004
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Ενίσχυση του κεφαλαίου με λιτότητα στις δαπάνες

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει υποστηρίζοντας ότι θα εφαρμόσει... ήπια πολιτική

Λιτότητα στις δημόσιες δαπάνες, πολιτική προσλήψεων με το σταγονόμετρο, προτεραιότητα στην παροχή κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο - το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει σαν ατμομηχανή της ανάπτυξης - γενικές έως και ασαφείς διακηρύξεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα, αλλά και αποφυγή δέσμευσης για τις παροχές - ούτως ή άλλως ψίχουλα - προς τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, σκιαγραφούν βασικές πλευρές της οικονομικής πολιτικής για το 2005, όπως την παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Μια οικονομική πολιτική την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «ήπια» και «μετρημένη», ώστε «και τα ελλείμματα να αντιμετωπίσουμε, αλλά να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία...».

Φυσικά, ο υπουργός Οικονομίας, όταν κάνει λόγο για στρατηγική ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, παίζει με τις λέξεις. Γιατί οι επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα, από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής, κάθε άλλο παρά ήπιες θα είναι. Δεδομένου ότι η σημερινή κατάσταση που βιώνουν είναι αρκετά δύσκολη, με την ακρίβεια να τσακίζει κόκαλα, ενώ η πολιτική περιστολής των δημόσιων δαπανών, η ισχνή εισοδηματική πολιτική, η συνέχιση των πολιτικών «απελευθέρωσης» των αγορών και το νέο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα δημιουργήσουν ένα νέο εκρηκτικό πεδίο.

Ο υπουργός ήταν αρκετά σαφής όταν κλήθηκε να απαντήσει για το πώς η κυβέρνηση σκέφτεται να χρηματοδοτήσει πολιτικές ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί με το πρόγραμμά της. Παρακάμπτοντας την ερώτηση, απάντησε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι, αφενός η λήψη πρωτοβουλιών προώθησης των φορολογικών και αναπτυξιακών μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της χώρας - νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο - και αφετέρου το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Προτεραιότητες για την κυβέρνηση επομένως είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου και η εφαρμογή πολιτικής λιτότητας στις δημόσιες δαπάνες και αυτό συνιστά «ήπια προσαρμογή».

Κατά τα αλλά τάχθηκε κατά των «μέτρων σοκ» στην οικονομία, απαντώντας έτσι στις θέσεις Μητσοτάκη - ανέφερε μάλιστα ότι οι πολιτικές αυτές εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν - και εμφανίστηκε οπαδός μιας οικονομικής πολιτικής, η οποία θα λαμβάνει σταδιακά τα μέτρα προσαρμογής μέσα σε κλίμα κοινωνικής συναίνεσης... Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει την ανάπτυξη του δημοσίου προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, δεδομένου ότι το κράτος θα πρέπει να περιοριστεί σε ρόλο αρωγού των ιδιωτικών επιχειρήσεων...

  • Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός δήλωσε χτες πως η κυβέρνηση εκφράζει επιφυλάξεις απέναντι στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να δοθεί έμφαση στο δημόσιο χρέος, κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ