Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Εμείς θέλουμε με τις πολιτικές μας να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη. Να διασφαλίσουμε την περαιτέρω αύξηση του πλούτου». Αυτό δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου χτες, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και τις αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οταν, λοιπόν, για πολλοστή φορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάριζε ότι το κόμμα του με την πολιτική του θα στηρίξει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και θα προωθήσει τις... επιδιώξεις του, την ίδια στιγμή στους εργαζόμενους και τους αγρότες μοίραζε ψευδεπίγραφες υποσχέσεις, υποστηρίζοντας: «Θα διασφαλίσουμε τα κεκτημένα του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ...παλέψει για «τη δίκαιη διανομή του πλούτου»!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, με τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματιών και του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ταύτιση απόψεων. «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι καλές», δήλωσε ο Οδ. Κυριακόπουλος, όπως ακριβώς είχε αναφέρει και ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, συγχρόνως, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και πρόσφατα την κυβέρνηση, να «συνεργαστούν», ώστε όπως ανέφερε «να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας»... Βέβαια, όταν ο εκπρόσωπος του κεφαλαίου απαιτεί να βελτιωθεί η... ανταγωνιστικότητα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να περιμένουν νέα επιδρομή σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Ο Οδ. Κυριακόπουλος επίσης ανέφερε ότι πρέπει «να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις», οι οποίες όπως ισχυρίστηκε «θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επίσης, ανέφερε ότι δε συζητήθηκε στη συνάντηση το ασφαλιστικό, γιατί όπως πρόσθεσε «αυτή τη στιγμή δεν είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας». Ο ίδιος, παράλληλα, ανέφερε ότι «η χώρα δεν πρέπει να μπει στη λογική της εκλογολογίας», την οποία σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία».

Εμμένει στις αντιλαϊκές επιλογές του

Τα συμπεράσματα της φετινής Εκθεσης του ΙΝΕ παρουσίασε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή συνάντηση που είχε το ΠΑΣΟΚ με τη ΓΣΕΕ. Μια έκθεση που επιβεβαιώνει ότι στόχος της πλειοψηφίας είναι η στήριξη της «ανάπτυξης», που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και ήδη έχουν πληρώσει ακριβά οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα. Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβράβευσε την προσπάθεια της πλειοψηφίας για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, ενώ παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες λογιστικές πράξεις που άλλαξαν τα μεγέθη και έτσι μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ.

Κατά τα άλλα, άσκησε κριτική στη σημερινή κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς μέτρα και σχέδια αντεργατικά, όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση κ.ά. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Χρ. Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κατήγγειλε ότι η πολιτική που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ - και συνεχίζει σήμερα η ΝΔ - επιδείνωσε δραματικά τη θέση των εργαζομένων, ενώ την πολιτική αυτή στηρίζει και σήμερα ως αντιπολίτευση. Τέλος, δήλωσε ότι οι ταξικές δυνάμεις θα εντείνουν τους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, κατά τη συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΑΔΕΔΥ. Ομως, ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αρνήθηκαν να διαφοροποιηθούν στο ελάχιστο από αυτήν την πολιτική, αλλά και επισήμαναν ότι πρέπει να υλοποιηθούν πιο γρήγορα αντεργατικά μέτρα στο Δημόσιο, όπως η σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ