Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Καταγγέλλουν την έξωση των δικηγόρων

Προβλέπεται στο «αθλητικό νομοσχέδιο» και σε ό,τι αφορά την αθλητική Δικαιοσύνη

Την έξωση των δικηγόρων από τις Επιτροπές Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών επιφέρει το «αθλητικό νομοσχέδιο» της κυβέρνησης, με την κατάργηση του μεικτού συστήματος της αθλητικής Δικαιοσύνης και τη συγκρότηση των αθλητικών επιτροπών αμιγώς από δικαστές.

Τελικά, «η καινοτομία του προς ψήφιση νόμου, όσον αφορά την Αθλητική Δικαιοσύνη, είναι η κατάργηση των δικηγόρων από μέλη των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων», ανέφεραν χτες σε συνέντευξη ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΔΣΑ Δ. Παξινός και Δ. Βερβερσός.

Ο δικηγορικός κόσμος ζητάει οι αθλητικές επιτροπές να συγκροτούνται από δικαστές και δικηγόρους και η επιλογή των τελευταίων να γίνεται μετά από κλήρωση από σχετικό κατάλογο, που θα καταρτίζεται από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.

Οπως ανέφεραν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΔΣΑ, «οι δικηγόροι γίνονται ο αποδιοπομπαίος τράγος με αυτό το νομοσχέδιο που εξυπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες». Επίσης, προσβάλει το θεσμικό ρόλο των δικηγόρων και δεν τιμά στο σύνολο όλο το δικηγορικό κόσμο.

Ιδιαίτερα επισήμαναν τη μομφή που δίνεται από το νομοσχέδιο στο δικηγορικό κόσμο, όταν στην εισηγητική έκθεση γίνεται λόγος «για παράπονα στον τρόπο απονομής της αθλητικής δικαιοσύνης και της αμεροληψίας των οργάνων της».

Απαντώντας στις παραπάνω κατηγορίες οι δικηγόροι υπενθύμισαν ότι το σύστημα λειτουργίας της αθλητικής Δικαιοσύνης με επιτροπές απαρτιζόμενες αμιγώς από δικαστές κατά το παρελθόν, καταργήθηκε, γιατί δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ από 600 αποφάσεις που εξέδωσε μόνο 16 εκδόθηκαν κατά πλειοψηφία και από αυτές μόνο τρεις με πλειοψηφία αμιγώς δικηγόρων.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι σε μια εποχή που οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης δεν είναι ικανοποιητικοί, αποσπάται ένας αξιόλογος αριθμός δικαστών (30-40) για να στελεχώσουν τις αθλητικές επιτροπές, ενώ σημείωσαν ότι υπάρχει θέμα και με το Σύνταγμα (άρθρο 89), καθώς μόνο κατ' εξαίρεση επιτρέπεται στους δικαστές να ασκούν άλλα καθήκοντα, εκτός από τα καθαρά δικαστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ