Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2004
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Περνάμε στην αντεπίθεση

Παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη χτες η Πλατφόρμα Διεκδικήσεων που προωθεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

Να περάσουν στην αντεπίθεση, συσπειρωμένοι στο ταξικό κίνημα, να αντιμετωπίσουν την αντεργατική επίθεση και να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες - πραγματικές ανάγκες των οικογενειών τους κάλεσε, από τη Θεσσαλονίκη, τους εργαζόμενους όλης της χώρας το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με βασικό μισθολογικό αίτημα τα 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, μεροκάματο 48 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ παρουσίασε την πλατφόρμα των διεκδικήσεων που προωθεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και με συγκεκριμένα στοιχεία σκιαγράφησε τη σκληρή κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη της χώρας μας.

«Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να προσδοκά τίποτα από την πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού που υπηρετούν τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου» υπογράμμισε στη συνέντευξη ο Γιώργος Μαυρίκος απαντώντας έτσι στο μπαράζ δημαγωγικών δηλώσεων, το οποίο εκδηλώνεται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι μύθοι που καλλιεργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καταρρίφθηκαν, σημείωσε ο συνδικαλιστής. Οι πολυεθνικές δεν πανηγυρίζουν άδικα. Πανηγυρίζουν γιατί ωφελήθηκαν, γιατί κέρδισαν από αυτή την υπόθεση! Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν ακριβά και θα κληθούν να πληρώσουν βαρύτατο τίμημα για το τεράστιο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ...ισχυρή Ελλάδα τους!

Σχολιάζοντας το σλόγκαν «της ισχυρής Ελλάδας» τα στελέχη του ΠΑΜΕ σημείωσαν: «Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με υψηλούς ρυθμούς αλλά από αυτή την ανάπτυξη ωφελήθηκαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεργολάβοι και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας. Αυτοί αύξησαν τα κέρδη και ισχυροποίησαν τη θέση τους. Εχασαν όμως η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Εντάθηκε ο βαθμός εκμετάλλευσης, καθηλώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, επεκτάθηκε και βάθυνε η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Ενισχύθηκε η κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία. Δέχονται ισχυρό χτύπημα τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες. Στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους σκοτώνονται και τραυματίζονται σοβαρά εργάτες στους τόπους δουλιάς. Οι δέκα τρεις (13) νεκροί των Ολυμπιακών έργων είναι συνέπεια αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ στην αντεπίθεση

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο αγώνας της εργατικής τάξης είναι μονόδρομος. Γι' αυτό «το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τους ανέργους να οργανωθούν στα συνδικάτα και στους τόπους δουλιάς, να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα και να διαθέσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της αντεργατικής επίθεσης.

Να αναπτύξουν την πάλη τους για να εμποδίσουν τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να φορτώσει στα λαϊκά στρώματα το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιάδας των πολυεθνικών που ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ.

Να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες - πραγματικές ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Μ' αυτόν τον προσανατολισμό παλεύει το ταξικό κίνημα. Μ' αυτόν τον προσανατολισμό που εναντιώνεται στην κερδοφορία του κεφαλαίου και στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των εργατικών οικογενειών καλείται να παλέψει η εργατική τάξη, τα συνδικάτα και να απορρίψουν την πολιτική που υποκαθιστά τις ανάγκες με τα ψίχουλα της χειραγώγησης που πετάνε τα κόμματα του δικομματισμού κάθε χρόνο από το βήμα της ΔΕΘ.

Αγώνας με προοπτική. Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα είναι αποτελεσματικός όταν δυναμώνει η Αντιμονοπωλιακή - Αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, συμμαχία, για τη διεκδίκηση βαθιών, ριζικών αλλαγών στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Γιατί μόνο όταν η εξουσία ασκείται από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της και υπηρετεί τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, μόνο όταν η οικονομία αναπτύσσεται με κριτήριο την ευημερία των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, μόνο όταν τα βασικά μέσα παραγωγής, ο πλούτος που παράγεται γίνει κτήμα, περιουσία των ανθρώπων του μόχθου μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΜΕ, τα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας σημείωσαν:

«Γίνεται φανερό από την ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ που προωθεί το Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα ότι η δική μας αφετηρία βρίσκεται στο ερώτημα "ποιες είναι οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων;". Σ' αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η πρόταση του ΠΑΜΕ. Σε αντίθεση με την αντίληψη των κυβερνήσεων, του ΣΕΒ αλλά και των ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που έχουν σαν αφετηρία το σλόγκαν "Τι αντέχουν οι επιχειρήσεις;".

Εν τέλει η ισχυρή Ελλάδα αυτών των δυνάμεων είναι αυτή που συσσωρεύει κέρδη για τους λίγους και προβλήματα για το λαό!

Η δική μας ισχυρή Ελλάδα στόχο έχει να νιώθουν και να είναι πανίσχυροι οι εργάτες, οι βιοπαλαιστές, η φτωχή αγροτιά, η νεολαία και η προοδευτική διανόηση.

Για τέτοια Ελλάδα παλεύουμε εμείς!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ