Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Πρόταση για ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων

Την πρότασή της για απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και κάθε πρόσφορη μορφή αγώνα, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν πραγματικά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κατέθεσε η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ), στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις επισήμαναν ότι τα προβλήματα των εργαζομένων διαιωνίζονται και οξύνονται, εξ αιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών που προώθησαν και προωθούν η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση, με κριτήριο την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου. Τόνισαν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα, αλλά της πρόσφατης στις Βρυξέλλες, αποτελούν τη βάση για σφοδρότερη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, συνέχισαν, ετοιμάζεται να δώσει «αυξήσεις» στα όρια του πληθωρισμού, οδηγώντας σε νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και ενώ είναι γνωστό ότι ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί ανάλογη μείωση τα τελευταία χρόνια κατά 30%, εξαιτίας της διαρκούς πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ακόμα, καταγγέλθηκε η ανατροπή βασικών ασφαλιστικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών και άλλων δικαιωμάτων, μέσα από μια σειρά αντεργατικούς νόμους και υπογραμμίστηκε ότι συνεχίζεται η πολιτική και εργασιακή ομηρία σε βάρος των συμβασιούχων του Δημοσίου. Τέλος, η ΤΑΔΗΣΥ αναφέρθηκε στις ήδη υπάρχουσες και στις επικείμενες αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, που στόχο έχουν τη χειραγώγηση των εργαζομένων και την πιο αποτελεσματική προώθηση γενικότερων αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι ταξικές δυνάμεις πρότειναν την ανάπτυξη και κλιμάκωση του αγώνα με αιτήματα όπως: 1.200 ευρώ κατώτατο μισθό, σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, όχι στη σύνδεση μισθού, βαθμού, αξιολόγησης - παραγωγικότητας κ.ά.

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση) με πρωταγωνιστές τους δύο πρώτους αναλώθηκε σε έναν «καυγά» για τις καρέκλες στη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να συζητήσουν ουσιαστικά για τα προβλήματα των εργαζομένων. Τελικά, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για απεργία μέσα στον Οκτώβρη (την απόφαση δεν ψήφισε η ΔΑΚΕ), με περιεχόμενο, όμως, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις που ψήφισαν υπέρ της απεργίας τόνισαν ότι θα παλέψουν, ώστε η απεργία να αποχτήσει ταξικό αγωνιστικό περιεχόμενο και να αποτελέσει όχι ακόμα μία «εθιμοτυπική» απεργία, αλλά να γίνει μέρος ενός συνολικότερου, κλιμακούμενου αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ