Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Απέτυχε» απόπειρα εναντίον του Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο «Πρόεδρος» του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, αναγκάστηκε να «διακόψει την επίσκεψή του στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν» πριν καν αρχίσει, μετά από επίθεση με ρουκέτα στην αεροπορική βάση όπου έφθανε με ελικόπτερο «Σινούκ» και μαχητικά ελικόπτερα συνοδείας.

Το σκάφος του ευνοούμενου των Αμερικανών Αφγανού πολιτικού και τα ελικόπτερα συνοδείας προσγειώνονταν, όταν ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Ο Καρζάι έφθανε στην Γκαρντέζ για να παραστεί στα εγκαίνια ενός δρόμου κι ενός σχολείου, ώστε να ενδυναμώσει το προφίλ του ενόψει των «εκλογών» της 9ης του Οκτώβρη - το BBC, πάντως, μετέδωσε ότι η επίσκεψη δε γινόταν «για πολιτικούς σκοπούς», εκτίμηση όχι χωρίς μεγάλη δόση ειρωνείας.

Οι επαγγελματίες σωματοφύλακες του Καρζάι, όμως, αποφάσισαν να διακοπεί η επίσκεψη, κι έστρεψαν το «Σινούκ» στην αντίθετη κατεύθυνση οδηγώντας το στην Καμπούλ, μετέδωσαν τα BBC και «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο σαφής ένδειξη του πόσο περιορισμένος είναι ο «έλεγχος» του δοτού Προέδρου πέρα από την πρωτεύουσα, όπου επιχειρούν κάπου 6.500 άνδρες της ISAF, δύναμης υπό διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Τρεις «ύποπτοι» συνελήφθησαν, σύμφωνα με Αφγανό εκπρόσωπο, που δεν έδωσε πάντως λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους. Αν και επισήμως δεν υπήρχε καμία πληροφορία για την ταυτότητα των επιτιθέμενων, οι Ταλιμπάν δήλωσαν στο «Afghan Islamic Press» διά στόματος Αμπντούλ Σαμάντ ότι αυτοί εκτόξευσαν τη ρουκέτα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ