Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
Οξυμένα προβλήματα

Περιοδεία χτες του βουλευτή του ΚΚΕ, Αγγελου Τζέκη στο ίδρυμα

Σε σταθερή τροχιά υποβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και στην ευθεία της οικονομικής χρεοκοπίας «βαδίζει» το ΤΕΙ Καβάλας, ακολουθώντας την προδιαγεγραμμένη πορεία όλων των ΤΕΙ της χώρας, αλλά και συνολικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της ολοένα και μεγαλύτερης προσαρμογής της στις ανάγκες του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Η αγωνία των εργαζομένων και των σπουδαστών, για το πώς μπορεί να αναστραφεί αυτή η πορεία, εκφράστηκε και χτες στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης στα ΤΕΙ Καβάλας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Α. Μπόγλου και με τους εκπροσώπους των ωρομισθίων εκπαιδευτικών και του μόνιμου διοικητικού προσωπικού.

«Με το συντονισμένο αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας και του λαού μπορεί να καταφέρουμε ορισμένες προσωρινές βελτιώσεις. Για να κατακτήσουμε όμως την Παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς, την Παιδεία στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού και του τόπου απαιτείται να συγκρουστούμε συνολικά με την πολιτική που χρόνια τώρα υλοποιείται στο χώρο της Παιδείας και είναι αποτέλεσμα των επιλογών και των κατευθύνσεων της ΕΕ, οι οποίες εξειδικεύονται μέσα από διάφορες συνθήκες και συμφωνίες όπως π.χ. η Μπολόνια» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη με αιχμή τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας και τις σύγχρονες ανάγκες.

«Βουνό» τα προβλήματα

Στο ΤΕΙ Καβάλας λειτουργούν 3 σχολές με 12 τμήματα. Εγγεγραμμένοι σπουδαστές είναι 13.000 και από αυτούς ενεργοί οι 9.000. Οι 1.500 σπουδαστές φοιτούν στα δύο τμήματα που λειτουργούν στη Δράμα, και οι υπόλοιποι 7.500 στην Καβάλα. Για τη στέγασή τους υπάρχουν 230 δίκλινα δωμάτια στις εστίες που λειτουργούν στην έκταση των ΤΕΙ όπου φιλοξενούνται 460 σπουδαστές. Απασχολεί 100 άτομα μόνιμο προσωπικό και 500 ωρομίσθιους, οι οποίοι μόλις πρόσφατα πληρώθηκαν για το μήνα Μάρτη. Παράλληλα, απασχολεί 100 άτομα μόνιμο διοικητικό προσωπικό και 50 συμβασιούχους. Με ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό 3.700.000 ευρώ που παραμένει σταθερός εδώ και τέσσερα χρόνια έφτασε σήμερα να χρωστά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, προμηθευτές και εκδότες 3.000.000 ευρώ. Για τη λειτουργία των τμημάτων που συστάθηκαν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδοτούνταν με 3.000.000 ευρώ, ποσά που παύουν να εισρέουν στα ταμεία του, με το τέλος 2004 και το κόστος λειτουργίας τους πλέον θα επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του ΤΕΙ. Οπως συμβαίνει και με όλα τα ΤΕΙ της χώρας η διοίκηση του ΤΕΙ ζητά έκτακτη χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ