Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Κηπουρική για παιδιά...

H συνάδελφος Κλωντίν Χέσπερ μας δίνει μια έξυπνη, γρήγορη, αλλά και γεμάτη φαντασία ιδέα που αφορά στα παιδιά μας και εμάς φυσικά. Ας την ακούσουμε:

«Οσοι έχουμε παιδιά, ξέρουμε ότι τρελαίνονται να λερώνονται, έχουν μεγάλη περιέργεια και τους αρέσει να μαθαίνουν μέσα από την πράξη. Τι καλύτερο από το να φτιάξουν ένα δικό τους μικρό περιβολάκι! Καλλιεργώντας τον κήπο τους, τους δίνεται η ευκαιρία να αναλάβουν υπεύθυνα τη φροντίδα του και να παρατηρούν από πρώτο χέρι το κύκλο της φύσης. Ακόμα, μπορεί να εκπλαγούμε βλέποντας τα παιδιά μας να τρώνε λαχανικά που καλλιεργούν, που παλιότερα ούτε ζωγραφιστά δεν ήθελαν.

Δε χρειάζεται κανείς να ζει στην εξοχή ή να έχει μεγάλη έκταση γης, για να δημιουργήσει ένα περιβολάκι. Αρκούν και μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα.

Επειδή, μεταξύ άλλων, τα παιδιά είναι και ανυπόμονα, επιλέγουμε φυτά που μεγαλώνουν εύκολα, γρήγορα και είναι διασκεδαστική η συγκομιδή τους.

Τα μαρούλια: Φυτεύουμε το Σεπτέμβρη - Φλεβάρη σε απόσταση περίπου 25 εκατοστών. Ποτίζουμε συχνά, ιδιαίτερα τις πρώτες δύο βδομάδες. Σε περίπου 7-10 μέρες, βλασταίνουν οι σπόροι.

Τα ραπανάκια: Φυτεύουμε το Σεπτέμβρη - Μάρτη και οι σπόροι φυτρώνουν σε 3-10 μέρες και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, περίπου σε ένα μήνα.

Τα μπιζέλια: Φυτεύουμε πολύ πυκνά (ανά 3 εκατοστά) το Σεπτέμβρη - Νοέμβρη σε δροσερά μέρη που προστατεύονται από τον ήλιο. Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και τα παιδιά θα ενθουσιαστούν να τα κόβουν και να τα τρώνε κατευθείαν.

Είναι σημαντικό, τα παιδιά να κάνουν όλη τη διαδικασία, από το σπόρο μέχρι το τραπέζι του φαγητού. Εκτός από το φύτεμα και την περιποίηση των φυτών, πρέπει να μαζέψουν μόνα τους τους καρπούς και να ετοιμάσουν το φαγητό με αυτά (με τη δική μας βοήθεια φυσικά, αν χρειάζεται). Ωστόσο, προσοχή! Πρέπει να αποφεύγονται κάθε χημικό λίπασμα, εντομοκτόνο, ζιζανιοκτόνο, γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ενα εύκολο και ακίνδυνο εντομοκτόνο είναι να βάλουμε λίγο υγρό πιάτων σε νερό και να ψεκάσουμε τα φυτά μας. Ετσι, τα ενοχλητικά ζιζάνια θα φύγουν και θα αναπτυχθούν όπως πρέπει τα λαχανικά μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ