Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Μερική αναδιάταξη συριακών δυνάμεων

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Αναδιάταξη μέρους των συριακών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Λίβανο φαίνεται ότι άρχισε χτες στις περιοχές κυρίως νοτίως της Βηρυτού, σύμφωνα με διαρροές προερχόμενες από τη λιβανική κυβέρνηση αλλά και δημοσιογραφικές πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αποφασίστηκε η αναδιάταξη 3.000 Σύρων στρατιωτών, η πλειοψηφία των οποίων θα επιστρέψει στη Συρία, ενώ προγραμματίζεται, σε μια επόμενη φάση, όσα συριακά στρατεύματα βρίσκονται σε βόρειες και κεντρικές περιοχές του Λιβάνου να αποσυρθούν προς την κοιλάδα Μπεκάα.

Επισήμως, η λιβανική ηγεσία ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές. Ο υπουργός Αμυνας, Μαχμούντ Χαμούντ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η πλήρης αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της ισραηλινής κατοχής σε όλα τα αραβικά εδάφη».

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αναδιάταξη των συριακών δυνάμεων προφανώς συνδέεται με τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, διά μέσου και πρόσφατου σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ, για πλήρη απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, παρά την αντίθετη άποψη που έχει διατυπώσει η λιβανική κυβέρνηση. Στο θέμα, πάντως, δε δίστασε να αναφερθεί εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας υποστηρίζοντας ότι «η Συρία δεν πείθει με τέτοιες κινήσεις και θα πρέπει όντως να αποσύρει την υποστήριξή της από τους τρομοκράτες αλλά και να αποχωρήσει πλήρως από το Λίβανο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ