Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Δικομματικός καυγάς για τις αλχημείες

Ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον Γ. Αλογοσκούφη. Αγγ. Τζέκης: Την ίδια αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε δικομματικό καυγά γύρω από το ποιος έκανε τις περισσότερες αλχημείες πάνω στα μεγέθη της οικονομίας (έλλειμμα - χρέος) αναλώθηκαν χτες στη Βουλή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Οι μεν κατηγορούσαν τους δε ότι παραποίησαν τα σχετικά στοιχεία χωρίς όμως καμία αναφορά στο ποιος πληρώνει τα ελλείμματα και το χρέος που δεν είναι άλλος από τον λαό. Ενδεικτικό του υποκριτικού σκηνικού που στήθηκε είναι ότι ο Γ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση για «μαγειρέματα» στα οικονομικά στοιχεία. Στο κλείσιμο της ομιλίας του, όμως, διατύπωσε την άποψη πως η Ελλάδα «μπήκε με το σπαθί της» στην ΟΝΕ, αναιρώντας τα όσα είχε πει ο ίδιος από το βήμα της Βουλής και κάνοντας πως ξεχνά τα όσα κατά καιρούς έχει πει το κόμμα του για τη «δημιουργική λογιστική» που ακολουθήθηκε από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκπληρωθούν τα κριτήρια για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με βάση «την απογραφή» που έκανε η κυβέρνησή του φέτος εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 5,3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 112,5% ενώ για το 2005 ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%. Για το 2003 ο υπουργός είπε ότι το έλλειμμα έφτασε στο 4,6% (από 1,7% που είχε ανακοινωθεί) και το χρέος στο 109,9% (από 102,4%).

Με βάση τα παραπάνω ο Γ. Αλογοσκούφης παραδέχτηκε ότι η παρούσα κατάσταση συνεπάγεται περιορισμούς στην οικονομική πολιτική και κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση ότι απέκρυβε από τους προϋπολογισμούς σημαντικά κονδύλια των στρατιωτικών δαπανών.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση της ΝΔ ότι με την «απογραφή» έθεσε την ελληνική οικονομία υπό την επιτήρηση της ΕΕ και ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξαν κρυφά χρέη αλλά απλώς η σημερινή κυβέρνηση άλλαξε τον λογιστικό τρόπο υπολογισμού των οικονομικών στοιχείων.

Τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας πρέπει να αποτυπώνονται, τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις ότι προχωρούν σε «λογιστικές αλχημείες» για να ωραιοποιούν κάθε φορά την κατάσταση της οικονομίας. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι το 1999 ενόψει της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η ίδια η ΝΔ «έκανε τα στραβά μάτια» στις αλχημείες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μπροστά στην επίτευξη αυτού του «εθνικού στόχου» όπως τον αποκαλούσαν τα δύο κόμματα.

Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν για το χρέος και το έλλειμμα, είπε ότι τα δύο κόμματα «τσακώνονται» μόνο για τα στοιχεία ξεχνώντας ότι πίσω από αυτά υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχουν, τόνισε, αυτοί που κερδίζουν και αυτοί που χάνουν από την όλη εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι στην πρώτη θέση μέσα στην ΕΕ, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μείωση των εισοδημάτων τους και το χτύπημα των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Παρά τις φραστικές διαμάχες, είπε, και τα δύο κόμματα συμφωνούν στην εφαρμογή της ίδιας πολιτικής η οποία επιφυλάσσει κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και ζημιές για τον λαό. Αλλωστε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ξεκάθαρα την ενίσχυση των προνομίων του κεφαλαίου την ίδια στιγμή που ο Γ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει η κυβέρνηση σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ