Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μελετά την επιβολή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας!

Στα σκαριά νέες αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αρχή από τη διαδημοτική συγκοινωνία, η οποία σταματά να λειτουργεί πλέον δωρεάν

Μετά την «πρόβα τζενεράλε» που έγινε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση - αντί για ουσιαστικά μέτρα επίλυσης του κυκλοφοριακού και ενίσχυσης των μαζικών μέσων μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο - μελετά νέα περιοριστικά μέτρα για τα ΙΧ, χωρίς να αποκλείει ακόμη και την επιβολή ...διοδίων για την είσοδο στο κέντρο της πρωτεύουσας!

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά «από μηδενική βάση» κυβερνητική επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη των υπουργείων Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης, εξετάζοντας πολλά σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι από διάφορους φορείς, αλλά και άλλους, ειδήμονες και μη.

Εκτός από την επιβολή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας μελετώνται και άλλα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των ΙΧ, όπως η διεύρυνση του «δακτυλίου», ενώ με πρόσχημα την ...αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών σχεδιάζεται η επιβολή κομίστρου και στη διαδημοτική συγκοινωνία, αλλά και η καθιέρωση νέας τιμολογιακής πολιτικής σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία θα συνεπάγεται - προφανώς - αυξήσεις των εισιτηρίων που θα πληρώνει το επιβατικό κοινό...

Ο «νέος συγκοινωνιακός χάρτης της Αθήνας», όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης, αναμένεται να είναι έτοιμος στις αρχές του νέου έτους. Χτες έγινε και η πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών στην οποία συμμετείχαν η υπερνομάρχης Αθήνας- Πειραιά, Φώφη Γεννηματά, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θ. Βεζυργιάννης, καθώς και οι πρόεδροι της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου, και του ΟΑΣΑ, Σ. Σιμόπουλος. Στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκαν αναλυτικά οι προτάσεις, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα υποβληθούν και εγγράφως.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Μ. Λιάπης δήλωσε ότι κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, που σε γενικές γραμμές κινούνται στον ίδιο άξονα, για να προσθέσει ότι «η συναντίληψη είναι σημαντική για την επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος».

Η Ντόρα Μπακογιάννη ούτε αρνήθηκε, αλλά ούτε και επιβεβαίωσε την επιβολή διοδίων στο κέντρο της πόλης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν πρόκειται να βάλει διόδια στο κέντρο της πόλης - όπως έκανε και ο δήμαρχος του Λονδίνου - περιορίστηκε να αναφέρει ότι χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου, των διαφόρων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει και άμεση γνώση του μεγέθους του προβλήματος σε κάθε γειτονιά.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για αλλαγή νοοτροπίας, μίλησε για ενιαίο «Μητροπολιτικό Σχεδιασμό» και πρότεινε τη σύσταση ολιγομελούς συντονιστικού οργάνου, με τη συμμετοχή της κεντρικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ο υπουργός Μεταφορών θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης των δήμων για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου, αλλά και της επιδότησης των εισιτηρίων που θα επιβληθούν στη διαδημοτική συγκοινωνία. Κατά τον υπουργό Μεταφορών, το εισιτήριο στις διαδημοτικές συγκοινωνίες θα πρέπει να είναι χαμηλό και για το λόγο αυτό θα είναι και επιδοτούμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ