Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Εμείς φτιάχνουμε καμικάζι»

«Η συμπεριφορά των Ισραηλινών στρατιωτών στα φυλάκια ελέγχου που βρίσκονται στα παλαιστινιακά εδάφη είναι, συχνά, τόσο ταπεινωτική προς τους Παλαιστινίους, που μόνοι μας δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία καμικάζι». Αυτό υποστήριξε δημοσίως, πριν από λίγες μέρες, όχι κάποιος Ισραηλινός φιλειρηνιστής, αλλά ο συνταγματάρχης Νόαμ Τίμπον, μέλος της ηγεσίας των ισραηλινών δυνάμεων που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη.

Ο Τίμπον χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας των Ισραηλινών στρατιωτών στα φυλάκια «απαράδεκτη και ταπεινωτική ακόμη και για ζώα πόσο μάλλον για ανθρώπινα πλάσματα». Αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια ανακρίσεων οι οποίες έχουν γίνει σε Παλαιστινίους, «επίδοξους καμικάζι» που συνελήφθησαν, επιβεβαιώθηκε ότι οι ίδιοι ή στενοί τους συγγενείς έχουν υποστεί εξευτελιστική μεταχείριση από τον ισραηλινό στρατό. «Συχνά, η κατάσταση στα φυλάκια θυμίζει άγρια Δύση», παραδέχτηκε ο Τίμπον.

Φυσικά, ο Ισραηλινός αξιωματικός απέφυγε να ξεπεράσει τα εσκαμμένα και γι' αυτό χαρακτήρισε «αναγκαία για λόγους ασφαλείας» τα φυλάκια ελέγχου και επέρριψε μεγάλο μέρος της ευθύνης για την απαράδεκτη συμπεριφορά των Ισραηλινών στρατιωτών «στην ελλιπή εκπαίδευση». Εντούτοις, το ίδιο το περιεχόμενο των λόγων του δεν παύει να είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό για την - υπό ισραηλινή κατοχή - καθημερινότητα των Παλαιστινίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ