Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσοίωνες προειδοποιήσεις από ΔΝΤ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το «μπουμ» των τιμών στην αγορά στέγης σε μεγάλο αριθμό χωρών - δηλαδή οι αυξήσεις τιμών, οι οποίες ξεπερνούν το 50% σε πολλές χώρες, από το 1997 - έχει ανέλθει σε επίπεδα που δε δικαιολογούνται από τα οικονομικά θεμελιώδη και μία διόρθωση της αγοράς μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη, έκρουσε χτες τον κώδωνα του κινδύνου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά μέσου της υπό δημοσίευση Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των «Financial Times».

Μάλιστα οι προειδοποιήσεις αυτές του ΔΝΤ απευθύνονται κυρίως προς τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, που κατά το διεθνή οργανισμό διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπου οι δείκτες, περιλαμβανομένων των λόγων των τιμών κατοικιών προς τα εισοδήματα και τα ενοίκια, έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Σ' αυτές τις χώρες υπάρχει ο κίνδυνος, όταν ανέβουν τα επιτόκια, να προκαλέσουν ευρύτερη διόρθωση προς τα κάτω των τιμών των κατοικιών, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, η όλο και στενότερη αλληλεξάρτηση στις εξελίξεις των τιμών διεθνώς, σε περίπτωση πτώσης της αγοράς στέγης, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ επίσης ζήτησε μεγαλύτερη συναλλαγματική ευελιξία στις αναδυόμενες αγορές και υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην Ασία, η οποία θα βοηθούσε να διορθωθούν οι ανισορροπίες των τρεχουσών συναλλαγών ανά τον κόσμο και να μειωθούν οι παγκόσμιοι κίνδυνοι που συνδέονται με το εμπόριο και τα δημοσιονομικά ελλείμματα των Ηνωμένων Πολιτειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ