Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απορριπτική εισήγηση για την «Τουρκική Ενωση»

Την απόρριψη της αίτησης του σωματείου «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», το οποίο ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Θράκης που είχε ταχθεί υπέρ της διάλυσης του εν λόγω σωματείου, πρότεινε στη χτεσινή Ολομέλεια ο Δ. Λινός, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην πρότασή του προβάλλει τον ισχυρισμό ότι σκοπός του σωματείου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται και στο Καταστατικό του, είναι να εργαστεί για «την πνευματική, σωματική και ψυχική διαπαιδαγώγηση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και να συμβάλει στην επιτυχία των θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων που προέρχονται από την Τουρκία.

Οπως αναφέρει στην εισήγησή του ο Δ. Λινός, ο σκοπός αυτός είναι παράνομος και αντίθετος προς την ελληνική δημόσια τάξη, και τη σύμβαση της Λοζάνης, γιατί επιχειρείται να εμφανιστεί η ύπαρξη στην Ελλάδα εθνικής τουρκικής μειονότητας, ενώ η σύμβαση αναγνωρίζει στην Ελλάδα μόνο θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα. Τέλος, ο Δ. Λινός στην εισήγησή του επισημαίνει ότι το σωματείο με το να έχει το επίθετο «τουρκική» στην επωνυμία της Ενωσης «προσβάλλει την ελληνική δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια» και πως «εγείρει ανύπαρκτο μειονοτικό πρόβλημα "Τούρκων"».

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ