Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στο δολοφονικό κόσμο τους Μπους - Αλάουι

Βαθιά ευγνωμοσύνη προς τις ΗΠΑ εξέφρασε ο δοτός πρωθυπουργός του Ιράκ

Στις ΗΠΑ ρίχνουν την ευθύνη για τη ζωή του Βρετανού ομήρου, ο αδελφός του και η εφημερίδα «Γκάρντιαν»

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Οι εκλογές στο Ιράκ θα δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα στους τρομοκράτες», υποστήριξαν οι Τζορτζ Μπους και Ιγιάντ Αλάουι, οι οποίοι συναντήθηκαν, χθες, στο Λευκό Οίκο. Και οι δύο εκτίμησαν ότι «η βία θα κλιμακωθεί στο Ιράκ όσο πλησιάζουν οι εκλογές, γιατί οι τρομοκράτες γίνονται ολοένα πιο αδύναμοι και είναι πανικόβλητοι». Επίσης, συμφώνησαν ότι αν οι αμερικανικές δυνάμεις φύγουν από το Ιράκ, «τότε όλοι αυτοί οι δολοφόνοι θα μπορούν να χτυπήσουν τις ΗΠΑ και όλες τις άλλες ελεύθερες χώρες».

Πριν από τη συνάντηση με τον Μπους, ο Αλάουι μίλησε στο Κογκρέσο, όπου δεν παρέλειψε να εκφράσει σε όλους τους δυνατούς τόνους «τη βαθιά ευγνωμοσύνη των Ιρακινών και όλων των μελλοντικών γενεών του ιρακινού λαού στις ΗΠΑ για την πολύτιμή βοήθειά τους». Ο Αλάουι επέμεινε ότι στο Ιράκ επιτυγχάνεται πρόοδος στην ασφάλεια και θεώρησε ότι δε χρειάζονται περισσότερα στρατεύματα, σχολιάζοντας δήλωση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Τζον Αμπιτζάιντ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, εντός Ιράκ, συνεχίζονται οι επιθέσεις. Στην Ισκαντιρίγια, 30 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης, βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε λεωφορείο, σκοτώνοντας 3 Ιρακινούς και τραυματίζοντας 10. Στη γειτονική Χάσουα, από επίθεση κατά αστυνομικού αυτοκινήτου, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί, ενώ στη Μοσούλη δολοφονήθηκε ο υποδιευθυντής της εταιρίας πετρελαίου. Στη Βαγδάτη, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και άλλος 1 σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στο Ραμάντι.

Παράλληλα, συνεχίζεται το θρίλερ με τον Βρετανό όμηρο Κένεθ Μπίγκλεϊ, ο οποίος, μετά τον αποκεφαλισμό των 2 Αμερικανών που είχαν απαχθεί μαζί του, σε βίντεο εμφανίστηκε να εκλιπαρεί τον Βρετανό πρωθυπουργό να βοηθήσει για να σωθεί η ζωή του. Η βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι δε διαπραγματεύεται με «τρομοκράτες».

Μερίδα, όμως, του βρετανικού Τύπου (εφημερίδα «Γκάρντιαν»), βασιζόμενη και σε καταγγελίες του αδελφού του Μπίγκλεϊ, υποστηρίζει ότι η ιρακινή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην απελευθέρωση των 2 γυναικών επιστημόνων του προηγούμενου καθεστώτος, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί, έστω και μερικώς, το αίτημα των απαγωγέων, αλλά το θέμα μπλοκαρίστηκε από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Τόσο ο αδελφός του Μπίγκλεϊ, όσο και η εφημερίδα κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι «παρέδωσαν εικονικά την εξουσία».

Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση αμφισβήτησε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε σε ισλαμική ιστοσελίδα και υποστηρίζει ότι εκτελέστηκαν οι 2 Ιταλίδες ακτιβίστριες που απήχθησαν πριν από 2 βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ