Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πιέσεις για αποστολή 5.000 στρατιωτών στο Νταρφούρ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.- Η Αφρικανική Ενωση «είναι έτοιμη να στείλει ανά πάσα στιγμή στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν έως και 5.000 στρατιώτες, αλλά για να καταστεί εφικτή η επιτυχία μιας τέτοιας αποστολής χρειάζεται διεθνής χρηματοδότηση»... Αυτό δήλωσε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ο Νιγηριανός Πρόεδρος και προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης, Ολουσενγκούν Ομπασάντζο, «ξεχνώντας» ενδεχομένως το σημαντικότερο: Τις σθεναρές αντιδράσεις που προβάλλει το Χαρτούμ στη διεύρυνση της ομάδας στρατιωτών και παρατηρητών της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ, που σήμερα δεν ξεπερνά τα 400 άτομα...

Ο Ομπασάντζο πιθανολόγησε πως η χρηματοδότηση μιας αυξημένης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στο δυτικό Σουδάν θα ανέλθει σε «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια», εξήρε την περίπτωση του Καναδά, που είναι η μοναδική έως τώρα χώρα που έχει προσφέρει ποσό 20.000.000 δολαρίων και εξέφρασε την «ελπίδα» πως «οι ΗΠΑ θα είναι γενναιόδωρες όσον αφορά στην ενδεχόμενη συμβολή τους για την επίλυση της κρίσης στο δυτικό Σουδάν».

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωποι των δύο ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο δυτικό Σουδάν ανακοίνωσαν πως θα στηρίξουν την επιβολή ενδεχόμενων κυρώσεων κατά της σουδανικής κυβέρνησης του Ομάρ Αλ Μπασίρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ