Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΗΜΝΟΣ
«Ξεπλένουν» αντεπαναστάτες στο όνομα της «ρωσο-ελληνικής φιλίας»!

Ανιστόρητες τελετές με συνευθύνη Δήμου Μύρινας και Νομαρχίας Λήμνου

Η ρωσική πρεσβεία, απευθυνόμενη στο δήμαρχο Μύρινας και τον έπαρχο Λήμνου, ζήτησε και, τελικά, η εταίροι του δικομματισμού που αποτελούν την πλειοψηφία στο Δήμο και τη Νομαρχία συμφώνησαν, παρά την αρνητική τοποθέτηση των συμβούλων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, να γίνουν εκδηλώσεις και να κατασκευαστούν τιμητικές πλάκες για τους νεκρούς Ρώσους κατά το πέρασμα των αδελφών Ορλώφ από τη Λήμνο (1770), αλλά και για... 1.000 νεκρούς Κοζάκους - αντεπαναστάτες που ηττήθηκαν από τους μπολσεβίκους και έφθασαν, το 1920, κυνηγημένοι στη Λήμνο! Φυσικά ποτέ δε θάφτηκαν στη Λήμνο, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι, τόσοι Κοζάκοι. Στη βάση αυτή πραγματοποιούνται από σήμερα, με την άφιξη ρώσικης «αρμάδας», πλοίων και επισήμων της πρεσβείας τους, στη Μύρινα, και για τις επόμενες μέρες, εκδηλώσεις που βαφτίζονται, μάλιστα, «ημέρες ρωσο-ελληνικής φιλίας»...

Αλλά, χαρακτηριστικό, για το τι ακριβώς τιμά και επιδιώκει η σημερινή ηγεσία της Ρωσίας του Πούτιν στη χώρα μας, αποκαλύπτεται από το γεγονός, ότι με αφορμή, στις εκδηλώσεις αυτές, μαζί με τους εκπροσώπους της ρωσικής πρεσβείας θα αποβιβαστούν και πλήθος Ρώσων επιχειρηματιών (για μπίζνες, προφανώς).

Οσο για την ιστορική αλήθεια; Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, οι αδελφοί Ορλώφ πέρασαν πράγματι από τη Λήμνο και πολέμησαν με τους ντόπιους κατοίκους, τους Τούρκους κατακτητές, για «να τους διώξουν από το νησί». Ομως, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, έκδοση του 1986 (ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΟ ΛΗΜΝΟ, 15ος - 20ός αιώνας), ο πόλεμός τους τότε, όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, δεν έγινε γιατί τους έπιασε ο πόνος να ελευθερώσουν την Ελλάδα από τον οθωμανικό ζυγό, αλλά γιατί η τότε ρωσική αυτοκρατορία αποζητούσε τον έλεγχο των στενών των Δαρδανελίων. Και η Λήμνος, από τη θέση της, είχε σημαντικό ρόλο στην πραγμάτωση του σκοπού αυτού.

Οι υπεύθυνοι της ρωσικής πρεσβείας, όμως, μαζί με το «ιστορικό» αυτό γεγονός πάνε να «τσουβαλιάσουν» και τα γεγονότα του 1920. Πάνε να εμφανίσουν ως ήρωες και να τιμήσουν μαζί με το λημνιακό λαό και αυτούς που πολέμησαν την Οκτωβριανή Επανάσταση και ήταν στο πλευρό του τσάρου, που καταδυνάστευε χρόνια το ρωσικό λαό.

Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι νεοκαπιταλιστές φαίνεται ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια τέτοια εκδήλωση με ιστορικά στοιχεία ώστε να αποκτήσει πρόσβαση και στη Λήμνο το ρωσικό κεφάλαιο. Με αποτελέσματα που σίγουρα δε θα είναι σε όφελος της πλειοψηφίας του λημνιακού λαού. Αυτό δείχνουν οι προτάσεις για επίσκεψη στο νησί και Ρώσων «επιχειρηματιών» μαζί με τους εκπρόσωπους της ρωσικής πρεσβείας. Αυτό που συνηθίζεται τελευταία, και από τη χώρα μας, όταν Ελληνες επιχειρηματίες ακολουθούν την ελληνική πρεσβεία στο εξωτερικό σε ανάλογες εκδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ