Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι λαοί των Βαλκανίων δε χρειάζονται την προστασία τους

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη σε σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Την άμεση απομάκρυνση του ΝΑΤΟ, όλων των ξένων στρατευμάτων και των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων από την περιοχή των Βαλκανίων ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για την αποστολή «ALTHEA» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Με την κωδική ονομασία «ALTHEA», η ΕΕ στέλνει 7.000 στρατιωτικό προσωπικό, αντικαθιστώντας τις κατοχικές νατοϊκές δυνάμεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ελπίζοντας «πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου, με στόχο η ΕΕ να γίνει αποτελεσματικότερος παράγοντας διαχείρισης πολιτικο-στρατιωτικών κρίσεων...»!!!

Επισημαίνοντας το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε:

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τον επιθετικό χαρακτήρα της ΕΕ και αποκαλύπτει το σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε ο ευρωστρατός, που είναι οι επεμβάσεις, η επιβολή και στήριξη κατοχής σε ξένες χώρες. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να ονομάζονται "δυνάμεις σταθεροποίησης" τα νατοϊκά στρατεύματα κατοχής και να κατηγορούνται οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας ως υπεύθυνοι για έναν πόλεμο που ήταν αποτέλεσμα των επεμβάσεων χωρών της ΕΕ και του άδικου πολέμου που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στους πολιτικούς στόχους που διακηρύσσει η ΕΕ για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, οι οποίοι σημειώνονται ως «μετάβαση στη δημοκρατία» και περιλαμβάνουν χαρακτηρισμούς που εξάρουν το «ζωτικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΝΑΤΟ», ο Θ. Παφίλης έθεσε τα εξής ερωτήματα:

«Σε ποια δημοκρατία αναφερόμαστε, όταν διοικητής των κατοχικών νατοϊκών στρατευμάτων κατήργησε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας; Οταν η νατοϊκή δύναμη αποφάσισε ποια κόμματα θα παίρνουν μέρος στις εκλογές και ποια όχι;».

«Οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας - συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - οι λαοί των Βαλκανίων, δε χρειάζονται την προστασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που είναι, εκτός των άλλων, οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Μπορούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Γι' αυτό ζητάμε την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων και των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων από την περιοχή. Αυτό απαιτεί και το φιλειρηνικό και λαϊκό κίνημα της Ελλάδας και της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ