Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
4ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΣΥ
Ανάγκη η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων
  • Τους αντιπροσώπους της ΕΣΗΕΑ στο συνέδριο εκλέγουν στις 28 και 29 Σεπτέμβρη οι δημοσιογράφοι
  • Κόντρα στη συναινετική και συμβιβαστική συμμαχία των κυρίαρχων παρατάξεων η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Με σκηνικό τη διόγκωση και όξυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών προβλήματα των δημοσιογράφων διεξάγονται την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΑ στο 4ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), που θα γίνει στα μέσα του Νοέμβρη.

Η σημερινή διοίκηση της ΠΟΕΣΥ (συμμαχία των προσκείμενων σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ παρατάξεων), ακολουθώντας πιστά την πολιτική της συναίνεσης και του συμβιβασμού με την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και εκδοτικά συμφέροντα, έχει καταδικάσει την Ομοσπονδία σε πλήρη απραξία και αναξιοπιστία. Και αυτό, όταν ο κατήφορος της ενημέρωσης είναι συνεχής, ενώ - εξαιρουμένης της «δημοσιογραφικής αριστοκρατίας» - οι χιλιάδες δημοσιογράφοι βιώνουν το καθεστώς της εργασίας χωρίς κανένα ωράριο και σε πολλές περιπτώσεις «μαύρης» και ανασφάλιστης, των χαμηλών αμοιβών, των ελαστικών σχέσεων, αλλά και της ανεργίας.

Οι ίδιες δυνάμεις που έχουν συγκροτήσει τη σημερινή διοίκηση της ΠΟΕΣΥ, με ανακατατάξεις προσώπων και νέα σχήματα, διεκδικούν και πάλι την ψήφο των δημοσιογράφων. Πρόκειται για τα ψηφοδέλτια «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος», «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι» και «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων», που σε γενικές γραμμές συγκροτούνται από πρόσωπα που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια «Ενωτικός Συνδυασμός» με το οποίο εκλέχτηκε ο σημερινός πρόεδρος Δ. Γκλαβάς, «Ανανεωτική Ριζοσπαστική Κίνηση» (εκλέχτηκε ο γραμματέας Γ. Σαββίδης), «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» (εκλέχτηκε ο οργανωτικός γραμματέας Αντ. Νταβανέλος).

Απέναντι σε αυτά τα σχήματα, που ανεξάρτητα από φραστικές διακηρύξεις, στην ουσία - και με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά - υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού και των συμμάχων του, την ψήφο των δημοσιογράφων διεκδικεί η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», στην οποία συμμετέχουν υποψήφιοι κομμουνιστές, αριστεροί, προοδευτικοί δημοσιογράφοι. Που παλεύει σταθερά και αταλάντευτα για να αποκτήσουν η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ πραγματικά αγωνιστικό προσανατολισμό. Για να γίνουν οργανώσεις που θα εκφράζουν τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων δημοσιογράφων και όχι της άρχουσας τάξης, της πολιτικής της και των εκφραστών της.

Η ανάγκη ενίσχυσης της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» προβάλλει επιτακτική καθώς - όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της - η σημερινή διοίκηση της ΠΟΕΣΥ, όχι μόνον δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό μπροστά στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος: όπως η πλήρης ασυδοσία των ιδιοκτητών των ΜΜΕ που έχουν επιβάλλει εργασιακό μεσαίωνα, η αντιασφαλιστική - αντικοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ πριν και ΝΔ τώρα, σε βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ούτε, βεβαίως, μπόρεσε να παίξει το συντονιστικό της ρόλο για συντονισμένους αγώνες των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ενώ πολύ χειρότερα, συνέβαλε, η απερχόμενη διοίκηση στη δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης και με ενώσεις - μέλη της Ομοσπονδίας.

Το χειρότερο, όμως είναι πως αυτή η διοίκηση αγνόησε και αποφάσεις του 3ου Συνεδρίου της: όπως για την τροποποίηση του αναχρονιστικού και άκρως αντιδημοκρατικού καταστατικού της σε ένα χρόνο και τη διεξαγωγή εκλογών για νέα διοίκηση, κάτι που ποτέ δεν έγινε... Επίσης απέφυγε επιμελώς να προωθήσει την απόφαση του Συνεδρίου για τη διεκδίκηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη βάση των σύγχρονων αναγκών.

Τα παραπάνω κατήγγειλε επανειλημμένα η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ.

Το ψηφοδέλτιο

Στο ψηφοδέλτιο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» συμμετέχουν οι παρακάτω συνάδελφοι δημοσιογράφοι, που εργάζονται σε διάφορα ΜΜΕ:

Αδαμίδου Σοφία, Ασημακοπούλου Γεωργία, Βρανάς Σταύρος, Διγενή Σεμίνα, Ζαγγανάς Γιάννης, Θερμός Ανδρέας, Καλυβιώτη Βασιλική, Καραγιάννης Δημήτριος, Καραχάλιος Κωνσταντίνος, Κογκαλίδης Γεώργιος, Κολώνας Χρήστος, Κυρίτση Αγλαΐα, Κωνσταντινίδης Δημήτριος, Λελούδας Χαράλαμπος, Λιβιτσάνος Γεράσιμος, Μηλιώνης Γεώργιος, Μουσγάς Γεώργιος, Μπαΐλης Παναγιώτης, Μπογιόπουλος Νικόλαος, Πεντεράκης Γεώργιος, Πέρπερας Νικόλαος, Πινού Παναγιώτα, Ράμμος Παναγιώτης, Στάμου Ράνια, Τραΐου Ελένη, Τσιβόλα Παρασκευή, Τσίγκας Τάκης, Υψηλάντη Ιωάννα, Φιλιππάκης Γεώργιος και Χριστοδουλίδου Πόπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ