Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9/10/2004
Οι νόμοι της αγοράς «φάγαν» το μαγαζί

«Με νύχια και με δόντια» πάλευε τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Νάνος να κρατήσει το μαγαζί με είδη προικός που διατηρούσε επί 20 χρόνια. Μπορεί να ήταν μικρομάγαζο, αλλά μ' αυτό κατάφερε και δημιούργησε οικογένεια, μεγάλωσε την κόρη του, που σήμερα είναι 14 ετών, ενώ μεγάλη ήταν η συναισθηματική αξία του, αφού επέλεξε να γίνει έμπορος, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Ομως, πριν λίγο καιρό οι νόμοι αγοράς του «φάγαν» το μαγαζί και το μόνο που του έμεινε είναι ένα μεγάλο χρέος προς τρίτους.

«Στα είκοσι χρόνια που λειτουργούσε το μαγαζί - λέει - είναι ζήτημα να δούλεψε για 2-3 χρόνια καλά, μετά ακολούθησε πορεία φθοράς, ώσπου το τελευταίο διάστημα η κατάσταση δυσκόλεψε πολύ. Η πελατεία ήταν "σφιγμένη", καθώς τα είδη προικός δεν έχουν πέραση, όταν ο άλλος είναι στριμωγμένος οικονομικά. Τώρα, κάθε μήνα και για ένα χρόνο, πρέπει να δίνω 1.500 ευρώ για να ξεχρεωθώ».

Στο μαγαζί του απασχολούνταν και η γυναίκα του Πόπη. «Δύο άτομα, ένας μισθός και μια ασφάλεια και τα τελευταία 12 χρόνια ίσα που αντέχαμε. Δεν είχαμε την ευχέρεια ούτε διακοπές να πάμε», σημειώνει. «Η πραγματικότητα που βιώνουμε δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα του εμπόρου με το κοστούμι και τη γραβάτα, που πλασάρεται από το σύστημα για να πείσουν τον κόσμο ότι "ζούμε ζωή και κότα". Μ' αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται, τα μικρομάγαζα δεν έχουν μέλλον».

Οσον αφορά στο συλλαλητήριο, τονίζει: «Πρέπει να είμαστε εκεί πολλοί για να διαμηνύσουμε πως είμαστε αποφασισμένοι ν' αγωνιστούμε για να μπει "λουκέτο" σ' αυτή την πολιτική και ν' ανοίξουν οι πόρτες του μέλλοντος για τη λαϊκή οικογένεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ