Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η απάντηση στην παρακμή

Ξεχείλισαν από καθεστωτική μπόχα τα έτσι και αλλιώς «εύοσμα», τηλεοπτικά παράθυρα. Τα ατέλειωτα ρουσφέτια των κρατούντων, οι απίθανες μετεγγραφές των «δικών τους παιδιών», τα αλληλοκαρφώματα, οι συμψηφισμοί, έβγαλαν στην επιφάνεια το αποκρουστικό πρόσωπο της καθεστηκυίας τάξης και των υπηρετών της. Η υποκρισία, ο κυνισμός και ο αμοραλισμός ανακατεμένα με κηρύγματα περί ηθικής, ευθιξίας, σεμνότητας και ταπεινότητας, είναι χαρακτηριστικά ενός καθεστώτος απόλυτα διεφθαρμένου. Σε όποιο σημείο και αν το αγγίξεις λερώνεσαι, όπου και να σπάσει η κρούστα, αφήνει να διαφανούν οι πυορροούσες πληγές του.

Αυτό που εντυπωσιάζει, ίσως, περισσότερο είναι ότι γαλαζοπράσινοι διαχειριστές έχουν μάθει να κινούνται με άνεση στο βούρκο. Δεν έχουν πρόβλημα να επιδεικνύουν τις βρωμιές τους, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα προς την κοινωνία και, όταν φτάνει η «κατάλληλη ώρα», από κοινού, να τις κουκουλώνουν. Αυτός είναι ο «όμορφος» κόσμος τους. Οι σκυλομαχίες που στήνονται με την «ευγενική προσφορά» και χορηγία των καναλαρχών, είναι από την αρχή μέχρι το τέλος σκηνοθετημένες και απολύτως «εντός των πλαισίων». Δεν πρόκειται, για παράδειγμα, να επικριθούν οι «πολιτικοί» για τα εκλεκτά ρουσφέτια προς τα μεγάλα αφεντικά, ούτε για τις «μετεγγραφές» κρατικού χρήματος στα θησαυροφυλάκια των βαρόνων των «μίντια». Ομως το θέαμα έχει κουράσει, οι εναλλασσόμενοι ρόλοι του «καλού» και «κακού», του «διεφθαρμένου» και «άτεγκτου» δε συγκινούν κανέναν πλέον. Η αγωνία και οι αγώνες της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού «είναι αλλού»...

Τα ΤΕΙ αναγκάζονται σε λουκέτο, αφού η κυβέρνηση, λέει, δε βρίσκει χρήματα. Βρήκε εύκολα όμως 1,2 δισ. ευρώ για τα ολυμπιακά συστήματα ασφαλείας της CIA. Το Πανεπιστήμιο της Θράκης υπολειτουργεί γιατί του λείπουν 10 εκατ. ευρώ. Ακούσατε μήπως τα κανάλια να το κάνουν θέμα ή την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συγκρουστούν γι' αυτό; Μόνο το 5,6% των φοιτητών της Αθήνας και το 10% της επαρχίας μπορεί να βρει μια θέση σε άθλιες φοιτητικές εστίες. Το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε επί 20 χρόνια δε βγάζει «κιχ» και η γαλάζια διακυβέρνηση, αντί άλλης απάντησης, μηχανεύεται τρόπους να εξαναγκάσει τους φοιτητές να πληρώσουν νοίκι στις εστίες. Το ένα μετά το άλλο δεκάδες εργοστάσια κλείνουν στη Βόρεια Ελλάδα, εκατοντάδες εργαζόμενοι πετιούνται στους δρόμους, αλλά κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ καυγαδίζουν για τα στοιχεία της Γιούροστατ, κατασκευάζοντας άλλοθι για νέα αντιλαϊκή επίθεση.

Η απέχθεια και η αηδία, που προκαλούν οι σκυλοκαυγάδες του δικομματισμού για τα ρουσφέτια, δεν πρέπει να οδηγεί στην απογοήτευση και την παραίτηση. Χρειάζεται επειγόντως να μετατραπεί σε οργανωμένη και αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων. Τέτοια, που να φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους, να τιμωρεί κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες τους, να ρίχνει τις φιλολαϊκές μάσκες τους, και να ανοίγει άλλους, τους δικούς τους δρόμους.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ