Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μόνιμες οι αλλαγές στο εξεταστικό

Μόνιμη ισχύ θα έχουν οι αλλαγές στο εξεταστικό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Μ. Γιαννάκου. Ο λόγος για τη μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων από εννέα σε έξι, μια αλλαγή που δεν απαντά στο μεγάλο ζήτημα του περιεχομένου και του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, αλλά αποτελεί στην ουσία φτιασίδωμα στο ισχύον σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι οι προχτεσινές σχετικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για μεταβατικό σύστημα. Χτες, η υπουργός δήλωσε ότι αλλαγές θα υπάρξουν στην περίπτωση που μέσα από το διάλογο που έχει εξαγγείλει, «βρεθεί ένα καλύτερο σύστημα στο οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι», θα είναι αδιάβλητο και θα το γνωρίζουν οι μαθητές από την Α΄ Λυκείου. Πάντως από πλευράς υπουργείου διαφάνηκε μία σύγχυση ως προς τη διάρκεια ισχύος του συστήματος αυτού, αφού τόσο η προχτεσινή ανακοίνωση όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου είχαν κάνει λόγο για προσωρινές και μεταβατικού χαρακτήρα αλλαγές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα θα ισχύσουν από του χρόνου, τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για τους τελειόφοιτους της Γ΄ Λυκείου είναι: Γενικής Παιδείας: Νεοελληνική Γλώσσα, Νεότερη Ελληνική Ιστορία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία, Φυσική. Θεωρητική Κατεύθυνση: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λατινικά. Θετική Κατεύθυνση: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία. Τεχνολογική Κατεύθυνση: Για τον κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών είναι Μαθηματικά, Φυσική, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Για τον κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία - Βιοχημεία, Ηλεκτρολογία.

Η εξέταση θα γίνεται υποχρεωτικά σε τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης και δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας. Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, το ένα θα είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα και το δεύτερο μάθημα όποιο από τα υπόλοιπα τέσσερα οι μαθητές επιθυμούν, με την προϋπόθεση όμως ότι το δεύτερο μάθημα θα είναι υποχρεωτικά το ίδιο, εφόσον οι μαθητές επιλέξουν δύο πεδία. Αν οι μαθητές επιλέξουν ένα μόνο επιστημονικό πεδίο, τότε έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα πέντε πεδία. Αν, όμως, επιλέξουν δύο επιστημονικά πεδία, τότε το ένα τουλάχιστον θα έχει ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης που παρακολούθησαν και στο άλλο πεδίο το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που θα επιλέξουν, θα είναι υποχρεωτικά το ίδιο και για τα δύο επιλεγέντα πεδία. Οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων που επιλέγουν ως δεύτερο πεδίο το 5ο, από τα μαθήματα γενικής παιδείας ως δεύτερο μάθημα επιλέγουν τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και εξετάζονται υποχρεωτικά, επιπλέον των έξι μαθημάτων, και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ