Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πόλεμος, απειλές και ναρκωτικά

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΝΤΟΥΣΑΜΠΕ.- Η «αμερικανική χείρα» γίνεται εξαιρετικά «αισθητή», ενόψει των εκλογών στο Αφγανιστάν: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Λος Αντζελες Τάιμς, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, επιχείρησε να «πειθαναγκάσει» τον Μοχάμεντ Μοχακίκ, έναν εκ των 19 υποψηφίων, να «αποσύρει την υποψηφιότητά του». Και δεν είναι, βέβαια, η μόνη παρέμβαση του Χαλιλζάντ, ο οποίος αποκαλείται «ο Βισερόι» στην Καμπούλ.

Την ίδια ώρα, στην Κουντούζ ανταλλάσσονται απειλές: Προύχοντες και παράγοντες προσκείμενοι στην κυβέρνηση απειλούν ανοιχτά ότι αν οι κάτοικοι δεν ψηφίσουν τον Χάμιντ Καρζάι«τα σπίτια τους θα καούν». Οι Ταλιμπάν ανταπαντούν πως όσοι εκβιάζουν θα πέσουν νεκροί από τα τουφέκια τους.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ομολόγησε χθες ότι η καλλιέργεια παπαρούνας εκτιμάται ότι θ' αυξηθεί κατά 40% φέτος - ενώ η κυβέρνηση του Τατζικιστάν ανακοίνωσε ότι η παραγωγή ηρωίνης στο Αφγανιστάν θα αγγίξει τους 400 τόνους αυτό το χρόνο, ποσότητα που σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Ελέγχου Ναρκωτικών - που έκανε την εκτίμηση βασιζόμενος στις κατασχέσεις ποσοτήτων στη μεθόριο - αποτελεί ρεκόρ.

Οι μάχες στο νότιο Αφγανιστάν μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και (φερόμενων ως) μαχητών Ταλιμπάν, είχαν τις τελευταίες δύο μέρες τουλάχιστον τρεις νεκρούς «ισλαμιστές μαχητές». Βόρεια της Καμπούλ, σε επίθεση με ρουκέτα εναντίον αμερικανικής βάσης, ένας Αμερικανός τραυματίστηκε. Αυτή τη βδομάδα, 3 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν. Η ανακοίνωση πως «άρχισαν να φθάνουν» στη χώρα οι πρώτοι από τους χίλιους επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες που αποστέλλουν οι ΗΠΑ στη χώρα δε βελτιώνει την αίσθηση «ανασφάλειας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ