Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ 4,7 ΡΙΧΤΕΡ
«Ταρακούνησε» Εύβοια - Αττική και ... Αστεροσκοπείο

Σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ «ταρακούνησε» το πρωί της Κυριακής τους κατοίκους της Εύβοιας και της Αττικής. Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 6.06 το πρωί, είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή Μαραθώνα και Στυρών Εύβοιας, στο νότιο Ευβοϊκό, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Αθήνας.

Αλαλούμ επικράτησε στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, αφού εκείνη την ώρα ο μόνος που υπήρχε εκεί ήταν ο φύλακας... Ετσι, το μέγεθος της δόνησης ανακοινώθηκε σχεδόν μία ώρα μετά, και αφού ο φύλακας ενημέρωσε κάποιον από τους σεισμολόγους. Το γεγονός αυτό έφερε ξανά στην επιφάνεια το πρόβλημα που υπάρχει, αφού καθημερινά στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις 10 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, χρέη σεισμολόγου... εκτελεί ο φύλακας του κτιρίου, γιατί, εδώ και χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχουν προσλάβει επαρκή αριθμό σεισμολόγων! Και παρόλο που οι σεισμολόγοι εδώ και χρόνια έχουν ζητήσει ενίσχυση του προσωπικού, το αίτημά τους είναι σε ...αναμονή για οικονομικούς λόγους.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο σεισμολόγος, κύριος ερευνητής του Αστεροσκοπείου, Γιάννης Μπασκούτας, «6 άτομα κάνουν τις βάρδιες οι οποίες είναι από το πρωί στις 7 έως το μεσημέρι στις 2.30 και από τις 2.30 έως τις 10 το βράδυ. Ολόκληρη τη νύχτα υπάρχει μόνον ο φύλακας». Την αδιαφορία του κράτους έχουν αποφασίσει να «μπαλώσουν», εδώ και χρόνια οι ίδιοι οι σεισμολόγοι: «Οποιος κάνει την απογευματινή βάρδια βρίσκεται σε επιφυλακή να μεταβεί στο Αστεροσκοπείο, εάν συμβεί κάποια σεισμική δόνηση. Γι' αυτό "φυσικά" δεν πληρωνόμαστε», μας περιέγραψε ο σεισμολόγος και προσέθεσε: «Παλιότερα, μάλιστα, που δεν υπήρχε "ο σεισμολόγος σε επιφυλακή", ο φύλακας ειδοποιούσε τον σεισμολόγο που έμενε πιο κοντά»!

Στην ουσία, δηλαδή, καλύπτεται μια πρωταρχική ανάγκη απ' το φιλότιμο των ίδιων των εργαζομένων, ενώ το πρόβλημα θα μπορούσε «απλά» να λυθεί με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Αντί αυτού, οι κυβερνήσεις απαντούσαν με υποσχέσεις. Στον κύκλο αυτό των υποσχέσεων μπήκε και η σημερινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, σε συνάντησή του με τον Γ. Παπαδόπουλο, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και τον πρόεδρο του Αστεροσκοπείου, Δ. Λάλα, δήλωσε πως θα λύσει σύντομα το ζήτημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ