Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση «βλέπουν» Πάουελ - Αμπιζάιντ

Μια τελευταία ματιά από τον παππού σε ένα από τα θύματα των δολοφονικών βομβαρδισμών στο Σαντρ Σίτι...

Associated Press

Μια τελευταία ματιά από τον παππού σε ένα από τα θύματα των δολοφονικών βομβαρδισμών στο Σαντρ Σίτι...
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Βέβαιοι ότι θα κλιμακωθεί η βία ενόψει της διενέργειας των «πρώτων ελεύθερων εκλογών», δήλωσαν τόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, όσο και ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ. Κατά την εκτίμησή τους, φυσικά, αυτό οφείλεται στην «απόγνωση που νιώθουν οι τρομοκράτες» και στο γεγονός ότι τελικά οι κατοχικές δυνάμεις θα καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση.

Ο Τζον Αμπιζάιντ, μάλιστα, αποπειράθηκε, για άλλη μια φορά, να απαλύνει τις δεινές εντυπώσεις από τις κλιμακούμενες συγκρούσεις στην κατεχόμενη χώρα, δίνοντας ευρύτερο «πλαίσιο» στα τεκταινόμενα. Ο Αμερικανός στρατηγός μίλησε για «ιδεολογικό κίνημα μαχόμενου Ισλάμ» που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ακόμη δεν έχει βρει απήχηση στην πλειοψηφία του αραβικού κόσμου. Εντούτοις, κάλεσε τον αμερικανικό λαό «να προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία».

Στο μεταξύ, στο Ιράκ οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις μαχητών μέσα στη συνοικία Σαντρ Σίτι. Κατά τις κατοχικές δυνάμεις σκοτώθηκαν 4 «τρομοκράτες». Κατά τις νοσοκομειακές πηγές της περιοχής, σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι, άμαχοι, και τραυματίστηκαν 45. Την ίδια ώρα, επίθεση με ρουκέτες γινόταν στην ανατολική Βαγδάτη, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα. Το απόγευμα, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Στη Μοσούλη, χτες, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί εθνοφρουροί, ενώ στη Μπαακούμπα από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν 4 πολίτες και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι. Την Κυριακή, από άλλη μια επίθεση με ρουκέτες στη Βαγδάτη, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι. Στη Φαλούτζα, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 22, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα.

Την Κυριακή, επίσης, ανακοινώθηκε ότι 1 Αμερικανός αξιωματικός καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία ενός Ιρακινού εθνοφρουρού, χωρίς να διευκρινίζονται οι συνθήκες του φόνου. Επίσης, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία 1 Ιρακινού πολίτη σε 2 Αμερικανούς στρατιώτες, όπως είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα σε άλλους 2 για το φόνο 3 Ιρακινών πολιτών. Επίσης, δε διευκρινίστηκαν οι ακριβείς συνθήκες των συμβάντων.

Ομηρίες, εκπλήξεις και κατηγορίες

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το θρίλερ με τους ομήρους. Στη Βρετανία, ο αδελφός του Κένεθ Μπίγκλεϊ, του οποίου η τύχη αγνοείται ακόμη, απηύθυνε τηλεφωνικό μήνυμα προς το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, ζητώντας από τους συνέδρους να πιέσουν τον Τόνι Μπλερ «να ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο να διατάξει την απελευθέρωση των κρατουμένων γυναικών στις δύο φυλακές που έχουν κατονομάσει οι απαγωγείς για να σωθεί ο Κένεθ». Σε άλλη του δήλωση, ο Πολ Μπίγκλεϊ, χαρακτηρίζει τον Μπλερ «αναξιόπιστο για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», διευκρινίζοντας ότι η οικογένεια του ομήρου δε ζήτησε να υποχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση απέναντι στους απαγωγείς, αλλά τουλάχιστον να κρατήσει ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας.

Παράλληλα, αγνοούνται, ακόμη, τα ίχνη των 2 Ιταλίδων ακτιβιστριών και των 2 Γάλλων δημοσιογράφων. Χτες, αναχώρησε για τη Βαγδάτη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κοινοτήτων και Ισλαμικών Οργανώσεων της Ιταλίας προκειμένου να προσπαθήσει να βοηθήσει στον εντοπισμό των 2 γυναικών και την απελευθέρωσή τους. Την ίδια ώρα, ο Ιορδανός μονάρχης εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι οι 2 Ιταλίδες είναι ακόμη ζωντανές.

Εκπληξη, από την άλλη, προκάλεσε η χτεσινή απελευθέρωση του Ιρανού διπλωμάτη Φερεϊντούν Τζαχανί, ο οποίος έφθασε στην ιρανική πρεσβεία. Ο Τζαχανί είχε απαχθεί στις 4 Αυγούστου, από την οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ», που ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής και των 2 Γάλλων δημοσιογράφων. Αίτημα των απαγωγέων ήταν να επιστρέψουν στο Ιράκ όσοι Ιρακινοί κρατούνται στις ιρανικές φυλακές από την περίοδο του ιρανο-ιρακινού πολέμου. Η Τεχεράνη, επισήμως, δεν ικανοποίησε το αίτημα, αλλά όπως έλεγαν, χτες, διπλωμάτες της κατέστησε σαφές ότι εργάζεται για το «καλό του ιρακινού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ