Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Το «μπαλάκι» στην Κομισιόν

ΑΓΚΥΡΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Οπως αναμενόταν, η τουρκική Βουλή πέρασε το νέο Ποινικό Κώδικα στην έκτακτη συνεδρίασή της, την Κυριακή - κάτι που είχε προβληθεί, με μεγάλη δόση υποκρισίας από πλευράς ΕΕ, ως «όρος» για μια (ενδεχόμενη) θετική έκθεση προόδου στις 6 του Οκτώβρη από πλευράς Κομισιόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες - παρότι και ο νέος τουρκικός Ποινικός Κώδικας συμπεριλαμβάνει σχεδόν αυτούσιες τις περισσότερες διατάξεις που χρησιμοποιούνται για την καταπίεση της Αριστεράς, των μειονοτήτων και των διαφωνούντων εν γένει - η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωνε «ορισμένη πρόοδο» στη χώρα.

Οι εξελίξεις στην Αγκυρα, βέβαια, δε μειώνουν σε τίποτα την εσωτερική «μουρμούρα» στην ΕΕ σχετικά με την τουρκική ένταξη. Η γαλλική κυβέρνηση εκδήλωσε εμμέσως πλην σαφώς τις προθέσεις της, ανακοινώνοντας διά στόματος ΥπΕξ, Μισέλ Μπαρνιέ, ότι «όταν χρειαστεί» θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα όσον αφορά στην εισδοχή της Τουρκίας και ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια». Ετερος Γάλλος υπουργός, ο ισχυρός «τσάρος» της οικονομίας, Νικολά Σαρκοζί, μίλησε για τουλάχιστον «15 χρόνια» ακόμη, ώστε να τεθούν επαρκείς οικονομικοί, μεταναστευτικοί, πολιτικοί και άλλοι περιορισμοί και «δικλείδες» ασφαλείας... Εντονη «φαγούρα» προκαλεί το θέμα της τουρκικής ένταξης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και της Γερμανίας - με την Ανγκελα Μέρκελ, την πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών, να διοργανώνει «εκστρατεία» εναντίον της ένταξης.

Νεότερα αναμένεται να υπάρξουν την Πέμπτη 1 του Οκτώβρη, όταν θα υπάρξει «τριμερής» Γερμανίας, Γαλλίας και Τουρκίας στο Βερολίνο, όπου προγραμματίζεται να συναντηθούν Σρέντερ, Σιράκ και Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ