Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δολοφονίες και προσφυγές

Στην πόλη Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας της 26ης Σεπτέμβρη, δολοφονήθηκαν δύο στελέχη του κόμματος «Ρόντινα» («Πατρίδα»). Πρόκειται για φιλο-προεδρικό, «κεντροαριστερό» και με «πατριωτικό» λεξιλόγιο κόμμα, που ιδρύθηκε πριν από τις τελευταίες εκλογές, με στόχο την απόσπαση ψήφων από τους κομμουνιστές. Νεκροί είναι η Μαρίνα Μαραχόβσκαγια, που διευθύνει το εκλογικό επιτελείο του κόμματος και ο Γιαν Τραβίνσκι, δημοσιογράφος από την Αγία Πετρούπολη. Και οι δύο φέρεται να διεύθυναν την προεκλογική εκστρατεία του «Ρόντινα» στο Ιρκούτσκ.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ, σε δηλώσεις του ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της «Ρόντινα», δήλωσε: «Θεωρούμε τις συγκεκριμένες δολοφονίες ως εξόντωση εκπροσώπων πολιτικής οργάνωσης, ενώ αυτοί που παράγγειλαν τη δολοφονία βρίσκονται στο χώρο του εγκλήματος». Ο ίδιος συνέδεσε το γεγονός με τις τοπικές εκλογές της 10ης Οκτώβρη και τις απειλές, που, όπως είπε, είχε δεχτεί το τοπικό επιτελείο τους από εμπόρους ναρκωτικών.

Να σημειωθεί ότι, όπως γράφει η εφημερίδα «Ιζβέστια», ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ασχολούνταν με θέματα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων της Ρωσίας.

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τη Δευτέρα 27/9 η προσφυγή σε βάρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, με την οποία ζητείται η ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Την προσφυγή κατέθεσε η «Επιτροπή 2008: Ελεύθερη εκλογή», την οποία στηρίζουν βασικά εκπρόσωποι των κομμάτων «Γιάμπλακο» και «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων», που δε συγκέντρωσαν το εκλογικό μέτρο του 5%. Πάντως, την προσφυγή στηρίζει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

Οι κύριες παραβάσεις, στις οποίες στηρίζεται η προσφυγή, αφορούν στη σύνταξη των πρωτοκόλλων των εκλογικών επιτροπών, όπως και ζητήματα παρουσίασης των κομμάτων.

Επίσης, σημειώνεται πως ο παράλληλος έλεγχος των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών τμημάτων της χώρας, που έκανε η παραπάνω επιτροπή με τη βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαπίστωσε μια διαφορά 254.303 ψηφισάντων, λιγότερους από όσους ανακοίνωσε ότι ψήφισαν η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Επίσης, δίνονται στοιχεία για την προκλητική τηλεοπτική παρουσίαση του φιλοπροεδρικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία», σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά, με βάση τα στοιχεία, στο ΚΚΡΟ αφιερώθηκαν 524 λεπτά, εκ των οποίων τα 331 (δηλ. το 63%) ήταν δυσφημιστικού περιεχομένου για το κόμμα αυτό.

Τέλος, όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας» ο Ι. Μέλνικοφ, Α` αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, η προσφυγή «αποτελεί σημαντικό στάδιο του αγώνα για τίμιες και καθαρές εκλογές». Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας, θα κατατεθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα απόφαση «εξάλειψής» του (2007-08-02 00:00:00.0)
ΚΚΡΟ: Καμία συνεργασία με τη «Δίκαιη Ρωσία» (2007-03-16 00:00:00.0)
Σαφές προμήνυμα για τις βουλευτικές (2005-12-04 00:00:00.0)
Ξυλοκόπησαν τον νεαρό που ύψωσε την κόκκινη σημαία (2003-11-14 00:00:00.0)
Προσφυγή του ΚΚΡΟ στο Συνταγματικό Δικαστήριο (2003-05-08 00:00:00.0)
Κοινός υποψήφιος (1996-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ