Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάντα «παρών» ο ηθοποιός

«Ιππόλυτος», η πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο το 1954
«Ιππόλυτος», η πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο το 1954
Στα 50χρονα των Επιδαυρίων και του Φεστιβάλ Αθηνών αφιερώνεται ο φετινός γιορτασμός της «Ημέρας του Ηθοποιού» που θα πραγματοποιηθεί (4/10, 8 μ.μ.) στο Ηρώδειο. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν ζωντανά ολιγόλεπτα αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών και κωμωδιών, ενώ η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με 65 μουσικούς και μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό, θα αποδώσει αποσπάσματα έργων Ελλήνων μουσουργών για παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Στην οργανωτική ομάδα της εκδήλωσης μετέχει ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ το συντονισμό της ανέλαβε ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος. Αποσπάσματα θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί: Αντιγόνη Βαλάκου, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Χρήστος Καλαβρούζος, Θύμιος Καρακατσάνης, Κώστας Καστανάς, Φιλαρέτη Κομνηνού, Εύα Κοταμανίδου, Αννα Συνοδινού, Λήδα Τασοπούλου, Νικήτας Τσακίρογλου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Βασίλης Κολοβός, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου θύμισε ότι το 2002, το ΔΣ του ΣΕΗ και η οργανωτική επιτροπή, αναβίωσε, μετά από 36 χρόνια σιωπής, την «Ημέρα του Ηθοποιού». Η αναβίωσή της στόχευε στην παγίωση «στη συνείδηση του λαού ότι ο ηθοποιός, πέρα από λειτουργός αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας είναι πάντα παρών στις επάλξεις των αγώνων του λαού». Η γιορτή καθιερώθηκε από το ΣΕΗ το 1956. Δυστυχώς, η ανώμαλη πολιτική περίοδος 1965-1966 και έπειτα η επτάχρονη δικτατορία έγιναν αιτία διακοπής του θεσμού.

«Το 2003 έγινε το δεύτερο βήμα... Δεν υπάρχουν λόγια να αποδώσουν το μέγεθος της προσφοράς των Ελλήνων ηθοποιών, οι οποίοι αφιέρωσαν κάθε σωματική και πνευματική ικμάδα για τη θεμελίωση και τη διεθνή ακτινοβολία των Επιδαυρίων και του Φεστιβάλ Αθηνών, και μαζί με αυτούς και οι εμπνευσμένοι δάσκαλοι: σκηνοθέτες, μεταφραστές, μουσικοί, ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι, χορογράφοι. Εκατοντάδες αφανείς μαστόροι που δημιουργούσαν πίσω από τη σκηνή τις παραστάσεις. Για όλους αυτούς ετοιμάσαμε τη φετινή μας γιορτή», τόνισε ο Β. Κολοβός.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία της γιορτής, και σημείωσε ότι οι δυο πενηντάχρονοι θεσμοί είναι η «πιο σημαντική κατάθεση υπέρ του πολιτισμού μας» και τόνισε ότι σ' αυτούς τους θεσμούς οι Ελληνες ηθοποιοί «έδειξαν και απέδειξαν ότι ο ηθοποιός μέσα από τη σκηνική πράξη, δίνει μορφή και υπόσταση στη συνείδηση όσων μπόρεσαν ή μπορούν να επικοινωνούν μαζί του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ