Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μαχών συνέχεια ενόψει «εκλογών»

Οι κάλπες μεταφέρονται συνοδεία ενόπλων, αφού ο πόλεμος κάθε άλλο παρά «κοπάζει» στο Αφγανιστάν

Associated Press

Οι κάλπες μεταφέρονται συνοδεία ενόπλων, αφού ο πόλεμος κάθε άλλο παρά «κοπάζει» στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τέσσερις Αφγανοί στρατιώτες και δύο «οπλοφόροι» σκοτώθηκαν χθες, σε ενέδρα εναντίον περιπόλου από φερόμενους ως Ταλιμπάν, την οποία ακολούθησε τρίωρη μάχη. Δύο οπλοφόροι «συνελήφθησαν», σύμφωνα με αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης της Ζαμπούλ.

Ο πόλεμος δεν κοπάζει, αντίθετα εντείνεται, καθώς πλέον οι εκλογές απέχουν πλέον δύο βδομάδες. Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιμένει, πάντως, ότι τη μεγαλύτερη απειλή στην «πολιτική διαδικασία» δεν τη συνιστούν οι Ταλιμπάν, αλλά οι πολέμαρχοι. Μάλιστα, η Χιούμαν Ράιτς Ουότς κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι «υποθάλπουν» τους πολέμαρχους, «πληρώνοντάς τους» για να πολεμούν τους Ταλιμπάν.

Το κλίμα φόβου και η συνεχιζόμενη αιματοχυσία προκαλεί, σύμφωνα με χθεσινό θέμα της καναδικής εφημερίδας Τορόντο Σταρ οδηγούν σε «μαζική έξοδο» τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι 23 νεκροί των ΜΚΟ τους πρώτους 6 μήνες της φετινής χρονιάς έχουν «φοβίσει» τους ιθύνοντές τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι όχι μόνον οι δυνάμεις που έχουν επιβάλει (μερική) κατοχή, αλλά και οι μισθοφόροι, π.χ. της DynCorp, συμπεριφέρονται περίπου ως άρχοντες της χώρας - η υπόθεση Αϊντίμα υπήρξε η πιο τρανταχτή.

Στο μεταξύ, στο γειτονικό Πακιστάν, 11 Πακιστανοί, ύποπτοι ως «συνδεδεμένοι» με «στέλεχος της αλ Κάιντα» συνελήφθησαν χθες. Επίσης χθες, έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης κοντά στην αφγανική μεθόριο, στο νότιο Ουαζιριστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ