Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Επιμονή στην καταδίκη του βετεράνου αντιφασίστα

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «INTERFAX», την Τρίτη 28/9 η Γερουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λετονίας άφησε σε ισχύ την καταδίκη, σε 1 χρόνο και 8 μήνες, του Βασίλι Κόνονοφ, βάσει του άρθρου 68, παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα της χώρας, που αφορά στα «εγκλήματα πολέμου». Ο 81χρονος αντιφασίστας βετεράνος αφέθηκε ελεύθερος, αφού έχει εκτίσει τη συγκεκριμένη ποινή.

Η «περιπέτεια» του Βασίλι Κόνονοφ ξεκίνησε πριν 6 χρόνια, όταν κατηγορήθηκε για το θάνατο 9 συνεργατών των ναζί, κατά τη διάρκεια επίθεσης της αντάρτικης ομάδας του στο χωριό Μάλιε Μπάτι το 1944. Συνελήφθη και κρατήθηκε στη φυλακή από τις 17/08/98. Το Γενάρη του 2000 καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση. Στις 25 Απρίλη του ίδιου χρόνου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων, είχε ακυρώσει την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Τον ίδιο μήνα, ο Β. Κόνονοφ αποδέχτηκε την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και πήρε τη ρωσική υπηκοότητα. Οι εισαγγελικές αρχές της Λετονίας είχαν ζητήσει την επανεξέταση της καταδίκης και την αύξησή της στα 12 χρόνια, κάτι που είχε απορρίψει το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας στα τέλη Απρίλη 2004. Από τη μεριά του ο Β. Κόνονοφ είχε προσφύγει μετά την ανοιξιάτικη απόφαση, ζητώντας την αθώωσή του και βέβαια τη δικαίωσή του και τη δικαίωση του αντιφασιστικού αγώνα. Κάτι το οποίο αρνήθηκε να κάνει την Τρίτη το λετονικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Η επιμονή στην καταδικαστική απόφαση μπορεί να μην έχει άμεση επίπτωση για τον υπερήλικα αντιφασίστα βετεράνο, αφού έχει εκτίσει αυτήν την ποινή, αλλά διατηρεί ανοιχτό το δρόμο για να διωχτεί σήμερα κάθε αντιφασίστας βετεράνος που συμμετείχε στις αντάρτικες ομάδες στο έδαφος της Λετονίας. Πρόκειται για μια φανερή ρεβανσιστική προσπάθεια αντεκδίκησης των φιλοφασιστικών δυνάμεων ενάντια στους Σοβιετικούς παρτιζάνους.

Μέχρι στιγμής στη Λετονία έχουν καταδικαστεί από τις νέες «δημοκρατικές αρχές» 10 βετεράνοι αντιφασίστες του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ