Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ασχημη λύση, αλλά αυτή έχουμε... »

Παράγοντες της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ στα λόγια αναγνωρίζουν το δίκιο των Κυπρίων. Ομως, στην πράξη στηρίζουν το καθεστώς των Κατεχομένων

«Η λύση που προτάθηκε στους Κυπρίους δεν πρέπει να ήταν καλή, καθώς δεν έγινε αποδεκτή». Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Γιουσέπ Μπορέλ, αμέσως μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να ακούσουμε τους Κυπρίους για να βρούμε άλλη λύση.

Ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνομιλία πολύ ενδιαφέρουσα, κατά τη διάρκεια της οποίας και οι δύο επανέλαβαν την προσδοκία τους για μια νέα ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος και οι συνθήκες το επιτρέψουν. Επανέλαβε δε τη δέσμευσή του για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, εξαπέλυε πυρά κατά μερίδας πολιτικών και μερίδας του Τύπου και υπεραμύνθηκε των χειρισμών του Προέδρου Παπαδόπουλου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι υπάρχει μια κατηγορία πολιτικών στην Κύπρο που δε θέλουν να πειστούν για τις προθέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για σωστή προώθηση των προσπαθειών λύσης του εθνικού ζητήματος.

Ο εκπρόσωπος είπε πως οι πολιτικοί και τα έντυπα αυτά δε λαμβάνουν υπόψη ούτε τις (προχτεσινές) δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σοβαρό και σκεπτόμενο άτομο, ενδιαφέρεται για το μέλλον της πατρίδας του, ότι τον συγκλόνισε το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί τη διαίρεση και ότι υπήρξε ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα, ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι απολύτως σεβαστό.

Ερωτηθείς αν μετά τις δηλώσεις Γκρόσμαν αναμένεται κάτι από αμερικανικής πλευράς στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε το συγκεκριμένο όσον αφορά σε πρωτοβουλία των Αμερικανών στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα ο Κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως οι Ταλάτ, Ντενκτάς και Γκιούλ επαναλαμβάνουν ότι δεν είναι τώρα καιρός για να σκεφτούμε άλλες προσπάθειες, τώρα είναι καιρός για να αποκομίσουμε τα οφέλη από τις υποσχέσεις που δόθηκαν προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα λόγω του ότι απάντησαν «ναι» στο δημοψήφισμα. Τόνισε ότι η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για επανένωση της Κύπρου.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε επίσης πως οι κύκλοι αυτοί ενδεχομένως να προτιμούσαν ο Γκρόσμαν να εξαπολύει μύδρους εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου, να επιθυμεί και να επιδιώκει εκδίκηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να ικανοποιηθούν και να πουν ότι είχαν δίκιο. «Εξακολουθούν με τη συνεχή τους πολεμική να προσπαθούν να πείσουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν λάθος αντί να σεβαστούν την ετυμηγορία του λαού», ανέφερε. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε την προχτεσινή δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι καταψηφίζοντας το «σχέδιο Ανάν» δεν έχουμε καταψηφίσει τη λύση και την επανένωση της πατρίδας μας, αλλά υποστηρίζουμε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο του «σχεδίου Ανάν» για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Η «περίσκεψη» της Αγκυρας

Αβάσιμη εικασία χαρακτήρισε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τις πληροφορίες ότι ο Κόφι Ανάν στέλνει στέλεχος του Οργανισμού στην περιοχή σε διερευνητική αποστολή για το Κυπριακό. «Η θέση του Γενικού Γραμματέα δεν έχει αλλάξει και αυτή τη στιγμή δεν προτίθεται να στείλει το βοηθό του Κίραν Πρέντεργκαστ ή κάποιον άλλο στην περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου από τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να πιστεύει ότι μια περίοδος περίσκεψης είναι αναγκαία, μετά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων του Απρίλη.

Πάντως, η Αγκυρα αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη βήματα προς την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των Κατεχομένων. Αλλωστε, αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στον Κόφι Ανάν κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Ερωτηθείς πώς βλέπει το ενδεχόμενο ο Ανάν να στείλει τελικά κάποιον σύμβουλο, ο Γκιούλ απάντησε: «Για την ώρα θα πρέπει να τηρηθούν πρώτα κάποιες υποσχέσεις. Αργότερα είναι εντάξει».

«Του είπαμε πως αν και το σχέδιο δεν ανταποκρινόταν 100% στις προσδοκίες μας, συμβιβαστήκαμε κι ανταποκριθήκαμε θετικά στον ΓΓ. Στην άλλη πλευρά, ατυχώς, ακόμη κι η ηγεσία συνειδητά, απέρριψαν το σχέδιο», ισχυρίστηκε ο Γκιούλ. Τώρα, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, «αυτοί που ανταποκρίθηκαν θετικά τιμωρούνται κι οι άλλοι ανταμείβονται». «Αναμένουμε», πρόσθεσε, «τουλάχιστον να αρθούν οι περιορισμοί που τέθηκαν στη βόρεια πλευρά... Του είπα, η αναβάθμιση της οικονομικής κατάστασης στο βορρά θα βοηθήσει την τελική λύση, η καταπίεσή τους δε θα βοηθήσει σε συμβιβασμό».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, άφησε να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα υποστηρίξει τους δύο προωθούμενους κανονισμούς της Κομισιόν για ενίσχυση (οικονομική και πολιτική) του καθεστώτος των Κατεχομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αμερικανοκίνητη» αδιαλλαξία από τον Ταλάτ (2005-05-07 00:00:00.0)
Υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν ως έχει, θέλουν οι Τούρκοι (2004-11-06 00:00:00.0)
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη Ν. Υόρκη (2003-09-23 00:00:00.0)
Νέα αμερικανική πρωτοβουλία στα σκαριά (2003-08-05 00:00:00.0)
Ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις δηλώνει η κυπριακή κυβέρνηση (2003-06-24 00:00:00.0)
Ασφυκτικές πιέσεις από τον Κ. Ανάν (2003-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ