Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπαναχώρηση Πάουελ για τις εκλογές
  • Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι αντικατοχικές επιθέσεις ακόμη και στο κέντρο της Βαγδάτης
  • Απελευθερώθηκαν οι 2 Ιταλίδες ακτιβίστριες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κλιμακούμενη δράση των Ιρακινών ανταρτών μπορεί να απειλήσει τη διεξαγωγή των εκλογών στις αρχές Γενάρη, υποστήριξε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, θέτοντας, για πρώτη φορά επισήμως, υπό αμφισβήτηση ένα από τα πλέον δημοφιλή επιχειρήματα - προσχήματα του Λευκού Οίκου. Ουσιαστικά υπέρ της αναβολής των εκλογών τάχθηκε, από την πλευρά του, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα. Την ίδια ώρα, εντός Ιράκ, εντείνονταν οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις ενώ απελευθερώνονταν και αρκετοί όμηροι.

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι χαώδης. Εάν γίνουν εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες, νικητής θα αναδειχτεί η πιο οργανωμένη παράταξη και αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλη από τους εξτρεμιστές» εκτιμά σε συνέντευξή του στο γαλλικό Τύπο ο Ιορδανός βασιλιάς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία. Ο Αμπντάλα απέφυγε να ταχθεί, ανοιχτά, υπέρ της αναβολής των εκλογών, αλλά, με τον τρόπο του δίνει ένα ακόμη επιχείρημα στην Ουάσιγκτον να υπαναχωρήσει από την υποτιθέμενη μεγάλη της δέσμευση.

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Ιράκ ακόμη και στην καρδιά της Βαγδάτης. Χτες, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα σε κατοχικές δυνάμεις και σε αντάρτες στη λεωφόρο Χάιφα. Είχε προηγηθεί πολύωρος νυχτερινός βομβαρδισμός θέσεων μέσα στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, όπου, σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 3, ενώ διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με εκπροσώπους των κατοχικών δυνάμεων, «στόχος ήταν εκρηκτικοί μηχανισμοί που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους, και η μοναδική ώρα που δεν υπάρχει κόσμος στους δρόμους είναι το βράδυ».

Νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εξαπέλυσαν οι κατοχικές δυνάμεις και σε συνοικία της Φαλούτζα, όπου επιμένουν ότι «κατά διασταυρωμένες πληροφορίες υπάρχουν κρησφύγετα της οργάνωσης "Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ", της οποίας φέρεται να ηγείται το στέλεχος της αλ Κάιντα, Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι». Οπως έλεγαν νοσοκομειακές πηγές, από τις επιδρομές σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 9.

Οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι οι αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί της Φαλούτζα έχουν προκαλέσει «μεγάλες απώλειες στην ηγεσία των τρομοκρατών». Την ίδια ώρα, πάντως, στη γειτονική Σαμάρα χιλιάδες ένοπλοι Ιρακινοί διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης κατά των κατακτητών και αρκετοί κρατούσαν σημαίες με το όνομα της οργάνωσης «Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ». Στην τρίτη μεγάλη πόλη του σουνιτικού τριγώνου, στο Ραμάντι, το μεσημέρι χτες, επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε κατά αμερικανικής αυτοκινητοπομπής. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Χτες, τέλος, σε ενέδρα ανταρτών στη Βασόρα, σκοτώθηκαν 2 Βρετανοί στρατιώτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των βρετανικών απωλειών σε 25. Λίγο νωρίτερα, σε ανάλογη ενέδρα σκοτώθηκαν 5 μέλη των νέων ιρακινών μυστικών υπηρεσιών.

Απελευθερώσεις

Επιβεβαιώθηκε, αργά το απόγευμα, η απελευθέρωση των 2 Ιταλίδων ακτιβιστριών και των 2 Ιρακινών συνεργατών τους στην ανθρωπιστική οργάνωση «Μια Γέφυρα για τη Βαγδάτη», που είχαν απαχθεί στις 7 Σεπτέμβρη. Οι Ιταλίδες και οι Ιρακινοί παραδόθηκαν σε Ιταλό διπλωμάτη από τον Ερυθρό Σταυρό. Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το πώς επιτεύχθηκε, τελικά, η απελευθέρωσή τους.

Νωρίτερα το μεσημέρι, είχε επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση 4 Αιγυπτίων μηχανικών που εργάζονταν στην εταιρία τηλεπικοινωνιών «Orascom» και είχαν απαχθεί την περασμένη βδομάδα. Η εταιρία δε διευκρίνισε αν κατέβαλε ή όχι λύτρα, όπως φημολογείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ