Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επεμβάσεις προκλήσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα στη Λευκορωσία εντείνεται η ξένη επέμβαση. ΗΠΑ κι ΕΕ αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο στο έδαφός τους σε κρατικούς παράγοντες της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία προτίθεται να απαντήσει στην πρόκληση των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθορίζοντας τον κύκλο των κρατικών παραγόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ, στους οποίους θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, δήλωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Σάβινιχ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας καθορίζει αυτή τη στιγμή τον κύκλο των προσώπων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για τα οποία θα ισχύσουν τα απαντητικά μέτρα», δήλωσε ο Λευκορώσος εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση που πήραν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, να απαγορεύσουν σε 4 κρατικούς παράγοντες της Λευκορωσίας να επισκέπτονται τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τους Β. Ναούμοφ (υπουργό Εσωτερικών), Β. Σέιμαν (γενικό εισαγγελέα), Γ. Σιβακόφ (υπουργό Αθλητισμού και πρώην υπουργό Εσωτερικών) και τον Ντ. Παβλιτσένκο (συνταγματάρχη των εσωτερικών δυνάμεων της Λευκορωσίας).

ΗΠΑ και ΕΕ παίζουν τον παγκόσμιο δικαστή

Ο Α. Σάβινιχ δήλωσε επίσης πως η Λευκορωσία θεωρεί απαράδεκτη τη δήλωση της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εκδόθηκε στις 27/9. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναρμόδια αναλαμβάνουν το ρόλο του δικαστή, αξιολογώντας άλλες χώρες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Σ' ό,τι αφορά τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται γιατί οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν εξαφανίσει ανθρώπους της αντιπολίτευσης και δεν κάνουν τίποτα για να βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας απάντησε ως εξής:

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως τα όργανα ασφαλείας της Λευκορωσίας έπαιρναν και παίρνουν εξαντλητικά μέτρα για τη διερεύνηση των υποθέσεων εξαφάνισης μιας σειράς προσώπων, μεταξύ των άλλων ζητώντας τη διεθνή συνδρομή για την ανακάλυψή τους. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν πως τα όργανα ασφαλείας μιας σειράς δυτικών χωρών αγνόησαν τις εκκλήσεις της Λευκορωσίας για συνδρομή στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό οπωσδήποτε προβληματίζει για τα πραγματικά κίνητρα των δηλώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, που κάνουν πολιτική σπέκουλα με την τύχη εξαφανισμένων ανθρώπων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ