Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προφυλακισμένος 12 μήνες για 1.300 δρχ.!

Ανησυχία - όχι, όμως, και έκπληξη - για την πορεία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, προκαλεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η προσωρινή κράτηση ενός 22χρονου τοξικομανή, επειδή πέρυσι τον Ιούλιο, κρατώντας ένα ψεύτικο πιστόλι, απέσπασε από ταμία Τράπεζας το ευτελές ποσό των 1.300 δρχ. για να εξασφαλίσει τη δόση του.

Το νέο αυτό κρούσμα απάνθρωπου δικαστικού «τσαμπουκά» φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα την τραγική περίπτωση ενός άλλου 22χρονου, του Χρήστου Λεμπέση, που για την κλοπή ενός μπουφάν κλείστηκε 42 μέρες στη φυλακή με δικαστική απόφαση, παρότι βρισκόταν ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας απεξάρτησής του και παρά τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπεύθυνης του «18 Ανω» Κατερίνας Μάτσα ότι η κατάθλιψη που τον είχε οδηγήσει στα ναρκωτικά επιδεινώνεται με τον εγκλεισμό του στη φυλακή. Το αποτέλεσμα ήταν να επανενταχθεί στο «18 Ανω» μετά τις 27-7-99, που αποφυλακίστηκε, να υποτροπιάσει και, τελικά, να χάσει τη μάχη με τα ναρκωτικά στις αρχές του περασμένου Απρίλη.

Την ώρα που οι έμποροι ναρκωτικών πουλάνε ελεύθερα το λευκό θάνατο στην ελληνική νεολαία και τόσοι επικίνδυνοι κακοποιοί δρουν ανενόχλητα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους νόμους και ολόκληρο το δικαιικό μας σύστημα, τρεις δικαστές αποφασίζουν ελαφρά τη καρδία να παραταθεί η προφυλάκιση του Δημήτρη Γ. Μακρή, που, σπρωγμένος από την εξάρτηση, σκηνοθέτησε μια αστεία ληστεία. Ναι. Δεν πέταξε στον ταμία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Φωκίωνος Νέγρη άδειες σακούλες, απαιτώντας ν' αδειάσει μέσα το ταμείο. «Θέλω μόνο 1.300 δραχμές για τη δόση μου», του είπε, σημαδεύοντάς τον με το ψεύτικο πιστόλι που κρατούσε και, μόλις εκείνος του έδωσε τα χρήματα, έφυγε. Οταν βγήκε στο δρόμο, έπεσε πάνω στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον συνέλαβαν.

Εναντίον του ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ληστεία (πράξη κακουργηματική) και τον παρέπεμψε στον ανακριτή. Ο ανακριτής και ο εισαγγελέας προφυλακίσεων αποφάσισαν την προσωρινή κράτησή του. Και έρχεται τώρα το Συμβούλιο Εφετών να διατάξει την παράταση της κράτησης του νεαρού για την κλοπή 1.300 δρχ.! Εκ του ασφαλούς, οι δικαστές, γνωρίζοντας πως έχουν σύμμαχο το ίδιο το εγκληματικό σύστημα που υπηρετεί η δικαιοσύνη τους, αιτιολογούν την απόφασή τους, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για άτομο που χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα, θρασύτητα και αναισχυντία, ενώ από τη μεθοδικότητα που έδρασε εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι άτομο στερούμενο ηθικών αναστολών και εμφορούμενο από αντικοινωνικά συναισθήματα, κάτι που καθιστά την παράταση της προσωρινής του κράτησης ως αναγκαίο μέτρο για να προληφθεί η τέλεση εκ μέρους του παρόμοιων αδικημάτων στο μέλλον»!! Ωστόσο, κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος, υπεύθυνες για το πρόγραμμα «Επεξεργασία εικόνας με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή», που παρακολουθεί ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, διαβεβαιώνουν τη δικαστική αρχή ότι πρόκειται για άτομο με ιδιαίτερες ευαισθησίες και ότι χρειάζεται υποστήριξη από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του, ώστε να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά, τη μοναδική αιτία της πράξης για την οποία κατηγορείται. Το δικαστικό συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη του ούτε και αυτή τη γνώμη των ειδικών, που παρακολουθούν από κοντά τον 22χρονο και διαβλέπουν τι πρέπει να γίνει στην περίπτωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ