Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος γύρος δικομματικής σκανδαλολογίας
  • Αρρηκτα συνδεδεμένος με την αντιλαϊκή επίθεση, που σηματοδοτήθηκε από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού
  • Εξεταστική Επιτροπή θέλουν και οι δύο μονομάχοι για τα εξοπλιστικά προγράμματα, εμφανιζόμενοι σαν οπαδοί της κάθαρσης!

Στο ημίφως της σκανδαλολογίας και των εξεταστικών επιτροπών, δηλαδή του ξεπλύματος των πολιτικών ευθυνών και των συμψηφισμών, εισέρχεται η πολιτική ζωή. Η διάρκεια του νέου αποπροσανατολιστικού εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες των δύο μονομάχων, πρώτα και κύρια της κυβέρνησης, στη διαμάχη για την εξουσία. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο νέος γύρος σκανδαλολογίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, που σηματοδοτήθηκε με την παρουσίαση χθες του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2005.

Η σκανδαλολογία θα αιωρείται πάνω από την πολιτική σκηνή, εξοστρακίζοντας κάθε συζήτηση για τα καυτά θέματα, τουλάχιστον μέχρι την προεδρική εκλογή τον ερχόμενο Μάρτη. Μέχρι τότε, οι δύο μονομάχοι θα ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά στο στημένο σίριαλ της κάθαρσης, επιφυλάσσοντας ο καθένας για τον εαυτό του το ρόλο του «εξυγιαντή». Ηδη, από χθες, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ βάφτηκαν με τα χρώματα του ένθερμου μαχητή της «διαφάνειας» και της «αλήθειας», προκαλώντας ειρωνικά μειδιάματα στο πανελλήνιο...

Την πρωτοβουλία για το άνοιγμα του νέου γύρου σκανδαλολογίας είχε η κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να αποκρύψει την επιδίωξή της να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα δικαστικά πορίσματα για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων, προκειμένου να επιτύχει πολλαπλούς στόχους. Μάλιστα προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να πείσει ότι πρόκειται για μια «υποχρεωτική» κίνηση από τη στιγμή που έφτασαν στη Βουλή τα εισαγγελικά πορίσματα, ενώ «αποκήρυξε» ότι στις προθέσεις της ανήκει η δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας και η προσφυγή στις πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή την άνοιξη.

Την ανακοίνωση ότι η ΝΔ θα προτείνει συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τις δύο δικογραφίες που αφορούν στην προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βύρων Πολύδωρας. Λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι «η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη ΝΔ είναι φυσική συνέχεια των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η οποία διερεύνησε μέχρις εκεί που μπορούσε το συγκεκριμένο θέμα και το παρέπεμψε στη Βουλή των Ελλήνων». Επίσης ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε ότι «είναι υποχρέωση και καθήκον της κυβέρνησης να συμβάλει από την πλευρά της στην περαιτέρω διερεύνηση του θέματος». Απέκρουσε τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για σκανδαλολογία, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει παρά μόνο η διερεύνηση ενός θέματος για το οποίο η Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία». Απέφυγε, όμως, να προσδιορίσει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε άλλα σκάνδαλα, όπως αυτό του Χρηματιστηρίου, επικαλούμενος ότι πρώτα πρέπει «να δούμε το δικαστικό πόρισμα».

Προσπάθησε να αποσυνδέσει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «δε θα πρέπει να συνδέουμε το ένα θέμα με το άλλο». Παράλληλα, κάλυψε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, δηλώνοντας και ότι «η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια» και ότι «η κυβέρνηση είναι πάντοτε έτοιμη να εκτεθεί στη λαϊκή ετυμηγορία». Σημείωσε, ωστόσο, ότι κανείς δε ζητάει εκλογές και η κυβέρνηση «αυτή τη στιγμή δεν έχει λόγο να μπει σε συζήτηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου: «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια», είπε, συμπληρώνοντας ότι «είναι διαδικασίες, τις οποίες δεν μπορούμε να επηρεάσουμε εμείς γιατί βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης». Παράλληλα, έριξε το γάντι στο ΠΑΣΟΚ για τις πρόωρες εκλογές: «Ας ζητήσουν πρώτα εκλογές και μετά βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «η ΝΔ οφείλει να προχωρήσει στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής μετά την εξέλιξη της υπόθεσης». Και αυτό, στο όνομα της «διαφάνειας» και «να μην υπάρχει καμία σκιά στον πολιτικό βίο της χώρας και όχι για διασυρμό των πολιτικών μας αντιπάλων». Στην ερώτηση αν το κόμμα της ΝΔ είναι έτοιμο για τις εκλογές, απάντησε ως εξής: «Τα κόμματα είναι πάντα έτοιμα για εκλογές, ακόμα κι αν αυτές γίνουν στη λήξη της 4ετίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αμπαλάρει» νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και κατά του λαού (2016-04-02 00:00:00.0)
Βολικός ψευτοκαυγάς για επιτροπές και οικονομία (2010-10-02 00:00:00.0)
«Μοχλός» για πολλαπλές επιδιώξεις η υπόθεση «Ζήμενς» (2009-07-03 00:00:00.0)
Τακτική συσκότισης και αποπροσανατολισμού (2009-04-17 00:00:00.0)
Εκλογολογίας συνέχεια... (2004-11-04 00:00:00.0)
«Οχι» στην Εξεταστική λέει η κυβέρνηση... (2001-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ