Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Βλέπουν ως μόνη «λύση» νέους φόρους

Ξεκινούν αύριο, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, οι εργασίες του συνεδρίου για τα οικονομικά των Δήμων

Από προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Από προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Με λογικές πλήρως ενταγμένες στην πολιτική αντίληψη που θέλει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις, ξεκινούν αύριο Πέμπτη και ολοκληρώνονται το Σάββατο, 6 Μάη, οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τα οικονομικά των δήμων, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η επιμονή της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ στο αίτημα να αποκτήσουν οι Δήμοι φορολογική εξουσία, με την οποία υποστηρίζεται ότι θα αντιπαρέλθουν την οικονομική ασφυξία. Στην πραγματικότητα όμως, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πρόσθετη φορολόγηση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, τα οποία πληρώνουν ήδη, μέσω της έμμεσης φορολογίας, τη μερίδα του λέοντος. Την ίδια ώρα αφήνεται στο περιθώριο η ανάγκη να αυξηθεί η πενιχρή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό - αγγίζει μόλις το 2,37% - και να τους αποδοθούν τα 1,2 τρισ. δραχμές που τους παρακρατούνται από τις κυβερνήσεις, από το 1990 μέχρι σήμερα.

Γίνεται σαφές από τα παραπάνω, ότι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ θα επιχειρήσει όχι απλά να προσπεράσει το αίτημα αρκετών αιρετών για αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που εισπράττουν ως χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ακόμα παραπέρα να επιβάλει την πολιτική της άποψη - και της κυβέρνησης - πως οι Δήμοι πρέπει να λειτουργήσουν «αυτόνομα», δηλαδή με ίδιους πόρους. Μια τέτοια λογική, σε συνδυασμό με τη φορολογική εξουσία που ζητά η ΚΕΔΚΕ, θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες, αλλά και ο ίδιος ο θεσμός. Οι μεν πρώτοι με το να πληρώνουν για κάθε υπηρεσία που τους προσφέρεται, διπλά και τριπλά, ο δε δεύτερος, με το να απολέσει την οποιαδήποτε πραγματικά αυτοτελή δράση του σε όφελος των πολιτών - ίσως απλά να αποκτήσει μια αυτονομία στη δράση του ως επιχείρηση, η οποία, όπως κάθε επιχείρηση άλλωστε, δρα για το ταμείο της και όχι για τους πελάτες της.

Μια τέτοια αυτόνομη δράση αναμένεται να ζητήσει από τους αιρετούς και η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, στην ομιλία της αύριο στο συνέδριο. Οπως έχει ήδη πει η ίδια, το υπουργείο θα προωθήσει δείκτες αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των Δήμων και μάλιστα οι «καλοί», όσοι δηλαδή τηρούν τις προδιαγραφές της κυβέρνησης, θα επιβραβεύονται. Οι άλλοι, μάλλον θα βλέπουν το ταμείο τους να μειώνεται.

Στον αντίποδα, τέτοιων λογικών που θέλουν την επίλυση του προβλήματος της οικονομικής ασφυξίας των Δήμων να περνά μέσα από την τσέπη του δημότη - πελάτη, υπάρχουν προτάσεις αιρετών που αναμένεται να αναπτυχθούν στο συνέδριο και που θέτουν πριν απ' όλα την κεντρική διοίκηση προ των ευθυνών της. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα άλλα, ζητούν: Διπλασιασμό των σημερινών ΚΑΠ και προοπτική αύξησής τους στο 8%. Απόδοση όλων των παρακρατημένων πόρων της ΤΑ από την κεντρική διοίκηση. Αμεση καταβολή της κρατικής συμμετοχής στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκηση, το οποίο μέχρι τώρα «τρέφεται» από τα υπάρχοντα χρήματα της ΤΑ. Οι ΚΑΠ να εξασφαλίζουν πλήρως τις λειτουργικές δαπάνες των Δήμων και τις ελάχιστες σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ