Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΗΕΑ
Πίστη και εμμονή στις αρχές της ελευθεροτυπίας

Ανακοίνωση της Ενωσης, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας του Τύπου

Δολοφονικές επιθέσεις, συλλήψεις, απειλές και φυλακίσεις δημοσιογράφων, εφημερίδες που τις ...ανάγκασαν να κλείσουν και μια σειρά από άλλα τραγικά γεγονότα, είναι ο απολογισμός που καταγράφεται στο «δελτίο Τύπου» του δημοσιογραφικού κλάδου για το 1999 και τους πρώτους μήνες του 2000. Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου, η σημερινή 3η του Μάη και κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει την ωμή δολοφονία των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ, μέσα στην κρατική ραδιοτηλεόραση στο Βελιγράδι, από το δολοφονικό χέρι του ΝΑΤΟ, περίπου πριν από ένα χρόνο...

Το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας(ΕΣΗΕΑ), με αφορμή τη σημερινή μέρα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται: «Η ΕΣΗΕΑ υψώνει για άλλη μια φορά τη φωνή της για να διακηρύξει την πίστη και την εμμονή στις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης έκφρασης και της ανεμπόδιστης διακίνησης των ιδεών και των πληροφοριών».

Στην εποχή της ηλεκτρονικής υπερπληροφόρησης, υπογραμμίζεται, ο Τύπος δοκιμάζεται σε πολλές περιοχές του πλανήτη και οι εργαζόμενοι σ' αυτόν εξακολουθούν να αποτελούν στόχο για τους ισχυρούς και για εκείνους που κινούν τα νήματα της ενημέρωσης σε ανελεύθερα καθεστώτα.

Ενώ σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, επισημαίνεται: «Μακρύς και θλιβερός ο κατάλογος των θυμάτων. Το 1999, οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που δολοφονήθηκαν ή σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, έφθασαν τους 87. Από αυτούς, 16 έχασαν τη ζωή τους κατά τη βάρβαρη ΝΑΤΟική επιδρομή στο μέγαρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι και τρεις κατά την επίσης ΝΑΤΟική επίθεση κατά της κινεζικής πρεσβείας, ενώ ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στους περσινούς βομβαρδισμούς έφθασε τους 25. Επίσης, κατά το 1999, 446 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και 653 έπεσαν θύματα επιθέσεων ή απειλών, ενώ 357 εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης διώχθηκαν ή υποχρεώθηκαν να κλείσουν».

Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2000, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είκοσι ένας δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους και 84 βρίσκονται στις φυλακές. Σ' αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 80 δημοσιογράφοι που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Η ελευθερία του Τύπου είναι ανύπαρκτη σε 20 χώρες, ενώ σε άλλες 70 η ελευθεροτυπία τελεί υπό διωγμό.

Οι Ελληνες δημοσιογράφοι, καταλήγει το κείμενο, καταγγέλλουν τις διώξεις και τα μέτρα καταστολής σε βάρος εργαζομένων στα ΜΜΕ και διακηρύσσουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, ώστε η ελευθεροτυπία, ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας, να διευρύνεται, αλλά και να γίνει σεβαστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ